Neofobi, neofili ve çeşitlilik arayışının restoranlarda müşterilerin gıda atık davranışı üzerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Güneren, Ebru
dc.contributor.author Hökelekli, Neslihan Aybike
dc.contributor.author Yıldız, Muhammed
dc.date.accessioned 2023-08-28T06:33:41Z
dc.date.available 2023-08-28T06:33:41Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/8276
dc.description.abstract Hem ekonomiye hem de istihdama katkısından dolayı ülkemizde ve dünyada oldukça önemli bir konumda yer yiyecek içecek işletmeleri gıda atıklarının oluştuğu yerler arasında öne çıkmaktadır. Gıda atıklarının meydana gelmesi noktasında etkili olan faktörler arasında insanların yiyeceklere karşı sergiledikleri neofobi, neofili ve çeşitlilik arayışı davranışları etkili olabilmektedir. Neofobi, neofili ve çeşitlilik arayışı ile gıda atık davranışları arasındaki ilişkilerin araştırılması çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda 495 kişiden anket formu ile veri toplanmıştır. Elde edilen genel bulguların yanı sıra gıda atık davranışlarının cinsiyete ve medeni duruma göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca neofili ve çeşitlilik arayışı ile gıda atık davranışları arasında olumlu ilişkiler ortaya çıkmış; neofili eğiliminin gıda atık davranışları üzerinde olumlu etkisi görülmüştür. Buna göre neofili ve çeşitlilik arayışı yüksek olan katılımcıların daha az gıda atığı bırakma eğiliminde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar ışığında; bu konuda yapılması planlanan ileriki çalışmalarda daha büyük veya sosyal ve ekonomik açıdan mevcut çalışmadan farklı bir örneklem grubu tercih edilebileceği, kültürlerarası çalışma yürütülerek karşılaştırma yapılabileceği önerilmektedir. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Jotags tr_TR
dc.relation.isversionof 10.21325/jotags.2022.1137 tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Gıda atık davranışı, tr_TR
dc.subject Neofobi tr_TR
dc.subject Neofili tr_TR
dc.title Neofobi, neofili ve çeşitlilik arayışının restoranlarda müşterilerin gıda atık davranışı üzerine etkisi tr_TR
dc.title.alternative The effect of neophobia, neophilia and variety seeking on the food waste behavior of customers in restaurants tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Journal of Tourism and Gastronomy Studies tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/turizm işletmeciliği bölümü/turizm işletmeciliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 37053 tr_TR
dc.contributor.authorID 149659 tr_TR
dc.contributor.authorID 308376 tr_TR
dc.identifier.volume 10 tr_TR
dc.identifier.issue 4 tr_TR
dc.identifier.startpage 3193 tr_TR
dc.identifier.endpage 3208 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster