Ekzopolisakkaritlerin özellikleri ve gıda sanayindeki önemi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Soyuçok, Ali
dc.contributor.author Ekiz, Teslime
dc.contributor.author Başyiğit Kılıç, Gülden
dc.date.accessioned 2021-11-12T12:56:43Z
dc.date.available 2021-11-12T12:56:43Z
dc.date.issued 2016-04-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5697
dc.description.abstract Ekzopolisakkarit (EPS)’ler mikroorganizmalar tarafından hücre dışına sentezlenen polisakkaritler olup, hücre duvarına bağlanan EPS’ler kapsüler ekzopolisakkarit, ortamda serbest halde bulunanlar ise mukoz ekzopolisakkarit olarak sınıflandırılmaktadır. Son yıllarda EPS üretme yeteneğine sahip mikroorganizmaların kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. EPS’ler sindirim sisteminden sindirilmeden geçtiği için prebiyotik özellik göstermektedir. Ayrıca EPS’nin sağlık üzerine olumlu etkileri de bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda EPS’lerin bağışıklık sistemini geliştirici, kolesterolü düşürücü, antiülser ve antitümör etkisinin olduğu belirtilmiştir. EPS’ler gıda endüstrisinde jelleştirici, emülsifiye ve stabilize edici özelliklerinden dolayı kullanılmaktadır. EPS’ler fermente ürünlerin stabilitesini, teknolojik ve tekstürel yapısını geliştirirken, bakterileri faj saldırılarına, toksik bileşiklere, ozmotik strese ve kurumaya karşı korumaktadır. Özellikle yoğurtta meydana gelen gevşek yapı ve serum ayrılması gibi yapı bozukluklarının doğal yollarla giderilmesi için EPS üreten laktik asit bakterilerinin kullanımı tercih edilmektedir. Bu bakteriler ürünün viskozitesi ve su tutma kapasitesini geliştirerek son ürünün fonksiyonel özelliklerini ve kalitesini arttırmaktadır. Bu çalışmada, ekzopolisakkaritlerin gıda endüstrisindeki önemi belirtilmiş; gıda kalitesi üzerine yapılan çalışmalardan örnekler sunulmuştur. tr_TR
dc.description.abstract Exopolisaccharides (EPS) are polysaccharides which synthesized out of the cell by microorganisms. Synthesized exopolysaccharides (EPS), either capsular polysaccharides (CPS) that are tightly associated with the cell surface or slime EPS that are secreted into the extracellular environment. In recent years, uses of microorganisms which have ability to produce EPS are becoming increasingly common. EPSs are described as prebiotic because of non-digestible. Besides EPSs have positive effects on human health. EPS are reported to function as to improve immune stimulation, cholesterol lowering capability, antiulcer and antitumor activities. Moreover, EPSs are commonly used food industry due to properties of thickeners, emulsifiers and stabilizers. EPSs improves the stability, technological and textural structure of fermented products furthermore EPSs preserve bacteria against phage attacks, toxic compounds, osmotic stress and dryness. EPS producer lactic acid bacteria are usually preferred to decrease syneresis in yoghurt and improve the stability of dairy products thus these problems are resolved in a natural way. These bacteria improve binding water and viscosity of product thus functionality and quality of final product are improved. In this study, the importance of exopolysaccharides in the food industry and studies on improving the quality of food with using EPS are presented. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Ekzopolisakkarit tr_TR
dc.subject Laktik asit bakterileri tr_TR
dc.subject Gıda sanayi tr_TR
dc.subject Exopolysaccharide tr_TR
dc.subject Lactic acid bacteria tr_TR
dc.subject Food industry tr_TR
dc.title Ekzopolisakkaritlerin özellikleri ve gıda sanayindeki önemi tr_TR
dc.title.alternative The properties of exopolysaccharides and their importance in food industry tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi/rektörlük tr_TR
dc.contributor.authorID 279299 tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue Özel Sayı tr_TR
dc.identifier.startpage 332 tr_TR
dc.identifier.endpage 344 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster