Iğdır ili süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo ekonomik yapısı

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Şahin, Kasım
dc.contributor.author Karadağ Gürsoy, Ayşe
dc.date.accessioned 2021-11-12T12:49:04Z
dc.date.available 2021-11-12T12:49:04Z
dc.date.issued 2016-04-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5675
dc.description.abstract Bu çalışma, Iğdır ilinde süt sığırcılığı işletmelerinin genel özelliklerini ortaya koymak ve üretim yapısını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyalini, Iğdır ili ve ilçelerinden basit tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilen toplam 86 süt sığırcılığı işletmelerine ait veriler oluşturmuştur. Çalışmada işletme başına ortalama 7.02 baş ineğin düştüğü ve günlük ortalama süt veriminin 1.993,51 kg/baş olduğu tespit edilmiştir. Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde süt üretimi sırasıyla 4.602,02, 13.321,92 ve 35.140,00 kg, işletme başına genel ortalama ise 10.586,41 kg olarak belirlenmiştir. Bölgede hayvan beslemede yoğun olarak çayırmera alanlarından yararlanılmasına rağmen, toplam masraflar içerisinde kesif yem masrafı yüksektir. Süt sığırcılığı işletmelerinde yem sorununun giderilmesiyle birlikte, etkin bir örgütlenme ve pazarlama alt yapısının oluşturulması zorunludur. Üreticiler elde ettikleri üretim miktarının az olmasından dolayı, ürünü satmakta sorun yaşamaktadırlar. Pazarlama sorununun aşılması için örgütlenmeleri gerekmektedir. Çiftçilerin piyasa için üretim yapacakları büyüklüğe ulaşmaları ve süt toplayan merkezler ve birlikler kurmalarıyla bu sorun çözülebilecektir. Mevcut yapısal sorunların çözümü ile süt sığırcılığı faaliyetlerinin daha rasyonel bir yapıya dönüşecektir. tr_TR
dc.description.abstract This study was conducted with the aim of presenting the general characteristics of dairy cattle enterprises and their producing structure in Iğdır province. The material of the study has been the data from 86 dairy cattle enterprises selected in Iğdır province and its districts with simple random sampling method. It was found that 7.02 cows were available per enterprise and daily average milk production was 1.993,51 kg/cow. Milk production in small, medium and large scale enterprises was determined to be 4.602,02 kg, 13.321,92 kg and 35.140,00 kg, respectively, and general average per enterprise was determined to be 10.586,41 kg. Although grasslands are largely benefited for grazing in the region, concentrate feed cost is high within the total costs. Along with overcoming the forage problem in dairy cattle enterprises, it is necessary to construct an effective organization and marketing infra-structure. The manufacturers are facing problems in selling their product since the output is insufficient. They should be organized so as to overcome the problem of marketing. This problem can be solved if the farmers can reach the scale at which they can produce for the market and if they can establish centers and unions collecting milk. Within this context, the enterprises have to be organized. Dairy cattle raising business will transform into a more rational structure when current structural problems are solved. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Süt sığırcılığı tr_TR
dc.subject Sosyo-ekonomik yapı tr_TR
dc.subject Iğdır tr_TR
dc.subject Dairy cattle raising tr_TR
dc.subject Socio-economic structure tr_TR
dc.title Iğdır ili süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo ekonomik yapısı tr_TR
dc.title.alternative Socio economic structure of dairy cattle raising enterprises in Iğdır province tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Iğdır Üniversitesi/ziraat fakültesi/tarım ekonomisi bölümü/tarım işletmeciliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 30978 tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue Özel Sayı tr_TR
dc.identifier.startpage 118 tr_TR
dc.identifier.endpage 129 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster