Nevşehir ilinde yaşatılan geleneksel alevi-bektaşi mutfağına yönelik sözlü kültür araştırması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Ardıç Yetiş, Şule
dc.contributor.author Özkoç, Aziz Gökhan
dc.contributor.author İnak, Aydın
dc.contributor.author Kamış, Mahmut Doğan
dc.date.accessioned 2021-09-22T07:57:25Z
dc.date.available 2021-09-22T07:57:25Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Nevsehir Ilinde Yasatılan Geleneksel Alevi-Bektasi Mutfagına Yönelik Sözlü Kültür Arastırması, Yüksekögretim Kurumları tarafından destekli bilimsel arastırma projesi, Arastırmacı:inak aydın,Arastırmacı:KAMIS MAHMUT DOGAN,Arastırmacı:ARDIÇ YETIS SULE,Yürütücü:ÖZKOÇ AZIZ GÖKHAN, 23/05/2018 - 09/07/2019. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5083
dc.description.abstract Dünya üzerinde yaşayan etnik grupların kültürel kimliğini yansıtan ve zamanla insanlığın ortak mirası haline gelen somut olmayan kültürel varlıkların korunması ve gelecek nesillere aktarılması, tüm toplumların ortak görevidir. Bir topluluğun kültürel mirasını oluşturan başlıca unsurlardan biri mutfak kültürüdür. UNESCO tarafından belirlenen “somut olmayan kültürel miras” listelerinde, birçok ulusun mutfak kültürüne ilişkin gelenek ve uygulamalar yer almaktadır. Bu proje kapsamında, Türkiye’de yaşatılan yeme-içme kültürü, mutfak ve sofra gelenekleri, belirli bir etnik grup çerçevesinde ele alınıp incelenmiştir. Araştırmaya konu olan topluluk ise, hem Türkiye’de hem de araştırmanın yapılacağı Nevşehir ili sınırları içerisinde oldukça yüksek bir popülasyona sahip olan ve özellikle mutfak kültürü açısından zengin bir içeriği bünyesinde barındıran Alevi-Bektaşi topluluğudur. Proje kapsamında, Kavimler Göçü’nden bu yana Anadolu’da varlığını devam ettiren ve Türkiye’de kısıtlı düzeyde bilgi sahibi olunan Alevi-Bektaşi topluluğunun mutfak kültürüne yönelik bir sözlü kültür araştırması gerçekleştirilmiştir. Alevi-Bektaşi topluluğunda yaşatılan geleneksel mutfak kültürünün araştırılmasında yapılandırılmış mülakat tekniğinden yararlanılmıştır. Bu bağlamda, Nevşehir İli Hacıbektaş ilçesinde yaşayan, farklı demografik ve kişisel özelliklere sahip 15 katılımcı ile birebir görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler sonucunda Alevi-Bektaşilerin Cem İbadetlerinde, Muharrem Orucu günlerinde, Toplu tören ve bayramlarda ne tür yiyecek-içecekler tükettikleri, hangi yiyecek ve içeceklere özel anlam yükledikleri, hangi hayvanların etini neden yemedikleri, sofra adanı ile ilgili tespitlerde bulunulmuştur. Görüşmeler sonucunda ise Nevşehir İli Hacıbektaş İlçesine özgü yemeklerden sekizi reçetelendirilerek, mülakatların gerçekleştirildiği yerde üretilmiş ve fotoğraflanmıştır. Anahtar Kelimeler: Alevi-Bektaşi, Mutfak Kültürü, Cem İbadeti, Muharrem Orucu, Sofra Adabı, Nevşehir, Hacıbektaş tr_TR
dc.description.sponsorship Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Yükseköğretim kurumları tarafından destekli bilimsel arastırma projesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess tr_TR
dc.subject Alevi-Bektaşilik tr_TR
dc.subject Hacıbektaş tr_TR
dc.subject Mutfak kültürü tr_TR
dc.title Nevşehir ilinde yaşatılan geleneksel alevi-bektaşi mutfağına yönelik sözlü kültür araştırması tr_TR
dc.type project tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir İlinde Yaşatılan Geleneksel Alevi-Bektaşi Mutfağına Yönelik Sözlü Kültür Araştırması tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/turizm işletmeciliği bölümü/turizm işletmeciliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 56949 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster