Coğrafi işaret ile tescilli ürünlerin gastronomik destinasyonlara etkisi: Kapadokya Bölgesi'nde bir araştırma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Yönet Eren, Firdevs
dc.date.accessioned 2021-09-14T13:33:09Z
dc.date.available 2021-09-14T13:33:09Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/4855
dc.description.abstract Bu araştırma, Kapadokya Bölgesi'ne gelen ziyaretçilerin coğrafi işaretli ürünleri bilme durumunu tespit etmek ve bölgeye ait olan ve özgün nitelikleri ile taklit edilemeyen coğrafi işaret ile tescilli ürünlerin gastronomik destinasyon algıları üzerinde etkili olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Mevcut araştırmanın evrenini 2018 yılı Nisan-Ağustos ayları arasında coğrafi işaret ile tescilli ürünlerin bulunduğu ve sınırları Kapadokya Bölgesi'nde yer alan Kayseri ve Nevşehir illerine gelen ziyaretçiler oluşturmaktadır. Örneklem çapı ise ziyaretçilerden kolayda örnekleme yoluyla seçilen 441 katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan anket formu uzman görüşü alınarak ve daha önce konu ile ilgili yapılan çalışmalardan uyarlanarak hazırlanmıştır. Çalışmada elde edilen istatistiki veriler T-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve basit regresyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Kapadokya Bölgesi'ne gelen ziyaretçilerin coğrafi işaret ile tescilli ürünleri bilme durumunu tespit etmeye yönelik ifadelerinin genel ortalamasınn iyi seviyede (x̄=3.50±0.79) olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ziyaretçilerin coğrafi işaretli ürünleri bilme durumları ile gastronomik destinasyon algıları arasında istatistiki olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract This research was carried out in order to determine to determine the level of geographical marked product information of visitors to the Cappadocia Region and the geographical characteristics of the region, which cannot be imitated by their original characteristics, are not affected by gastronomic destination. The universe of the present research is consists of visitors from the provinces of Kayseri and Nevşehir, whose borders are located in the Cappadocia Region, where food is registered with geographical signs between April and August 2018. The sample size was determined 441 participants were reached with easy sampling method. A questionnaire was used as a data collection tool. The questionnaire form which was used in the research was prepared by taking expert opinion and adapting it from previous studies. Statistical data were analyzed by using t-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and simple regression analysis. According to the findings of the study, it was determined that the visitors who came to Cappadocia Region had a good level of product knowledge with geographical indication (x̄=3.50±0.79). In addition, it was determined that there was a significant and positive relationship between the geographical marked product knowledge level of the visitors and the perception of gastronomic destination. tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Coğrafi İşaret tr_TR
dc.subject Destinasyon tr_TR
dc.subject Gastronomi turizmi tr_TR
dc.subject Turizm tr_TR
dc.subject Kapadokya Bölgesi tr_TR
dc.subject Gastronomy Tourism tr_TR
dc.subject Geographical Indication tr_TR
dc.subject Cappadocia Region tr_TR
dc.subject Destination tr_TR
dc.subject Tourism tr_TR
dc.title Coğrafi işaret ile tescilli ürünlerin gastronomik destinasyonlara etkisi: Kapadokya Bölgesi'nde bir araştırma tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tr_TR
dc.contributor.authorID 261865 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster