Kalaba yoğurdu ile üretilen tiramisunun bazı özelliklerinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Demir Özer, Ezgi
dc.contributor.author Esen, Mustafa Kadir
dc.contributor.author İçigen, Melih
dc.contributor.author Özer, Cem Okan
dc.date.accessioned 2021-09-06T11:48:36Z
dc.date.available 2021-09-06T11:48:36Z
dc.date.issued 2020-03-01
dc.identifier.uri http://agrifoodscience.com/index.php/TURJAF/article/view/3872/2016
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/4554
dc.description.abstract Ülkemizde önemli bir yere sahip olan geleneksel gıdalara duyulan ilgi her geçen gün artmaktadır. Turistler tarafından ilgi odağı olan Kapadokya bölgesinde, geleneksel ürünler de önemli birer gastronomi unsurudur. Yöresel süt ürünleri üretimi ve tanıtımı da bu konuda önem taşımaktadır. Bu ürünlerden biri de Nevşehir ili Avanos ilçesine bağlı Kalaba kasabasında üretilen yöresel adıyla yüz yoğurdu (makine ağzı yoğurdu) ya da Kalaba yoğurdudur. Yöreye özgü nitelikte kalmış Kalaba yoğurdunun özelliklerinin araştırılması ve yemek reçetelerine uyarlanması ile bu ürünün gastronomi açısından değerinin artacağı düşünülmektedir. İtalyan mutfağının en bilinen tatlılarından biri olan Tiramisu, orijinal reçetesinde Mascarpone peyniri ile, alternatif reçetelerde ise Labne peyniri ile hazırlanmaktadır. Bu çalışmada Kalaba yoğurdunun, dünya mutfağında kabul görmüş Tiramisu tatlısının reçetesinde ikame olarak kullanım olanaklarının araştırılması ve ürün niteliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu sebeple Mascarpone peyniri, Labne peyniri ve Kalaba yoğurdu ile yapılan Tiramisu tatlılarının fizikokimyasal özellikleri ve toplam enerji miktarları belirlenmiştir. Hazırlanan Tiramisu örneklerinin 4,8-5,09 pH değerine, %52,74-59,70 kurumadde, %0,97-1,07 kül, %21,25-28,75 yağ, %5,24-5,89 protein ve %18,71-29,88 karbonhidrat içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Toplam enerji değerleri ise 313,01-354,93 kcal/100 g arasında bulunmuştur. Araştırma sonucunda Tiramisu tatlısının reçetesinde Kalaba yoğurdunun alternatif olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir. tr_TR
dc.description.sponsorship Kapadokya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Koordinatörlüğü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Gastronomi tr_TR
dc.subject Geleneksel ürün tr_TR
dc.subject Kalaba yoğurdu tr_TR
dc.subject Fizikokimyasal özellik tr_TR
dc.subject Tiramisu tr_TR
dc.title Kalaba yoğurdu ile üretilen tiramisunun bazı özelliklerinin belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of some properties of tiramisu produced with kalaba yogurt tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi (TURJAF) tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/mühendislik-mimarlık fakültesi/gıda mühendisliği bölümü/gıda mühendisliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 17138 tr_TR
dc.identifier.volume 9 tr_TR
dc.identifier.issue 3 tr_TR
dc.identifier.startpage 493 tr_TR
dc.identifier.endpage 497 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster