Bazı kurt üzümü türlerine ait (Lycium Barbarum, Lycium Chinense) genotiplerin meyvelerinde makro mikro besin elementlerinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Oğuz, İlbilge
dc.contributor.author İkiz, Boran
dc.contributor.author Daşgan, Hayriye Yıldız
dc.contributor.author Oğuz, Halil İbrahim
dc.contributor.author Kafkas, Nesibe Ebru
dc.date.accessioned 2021-08-26T14:14:21Z
dc.date.available 2021-08-26T14:14:21Z
dc.date.issued 2019-12-11
dc.identifier.citation Oğuz İ., İkiz B. , Daşgan H. Y. , Oğuz H. İ. , Kafkas N. E. 2019. BazI Kurt Üzümü Türlerine Ait (Lycium Barbarum, Lycium Chinense) Genotiplerin Meyvelerinde Makro Mikro Besin Elementlerinin Belirlenmesi, Bahçe, 48(1), 51-56. tr_TR
dc.identifier.issn 1300-8943
dc.identifier.uri http://www.gojiberrybahcesi.com/FileUpload/ks431142/File/3108038.pdf
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/4398
dc.description.abstract Kurt üzümleri botanik olarak Solanaceae familyasında yer almakta olup, ticari olarak en yaygın türleri Lycium barbarum ve Lycium chinense’tir. Dünyada kurt üzümü meyvelerinin besin değerleri anlaşıldıktan sonra bu türe olan ilgi hızla artış göstermiştir. Kurt üzümü meyveleri insan sağlığı açısından önemli olan Ca, Mg, P, Fe, Zn, Cu, Se, gibi önemli mineral elementleri içermektedir. İçerdiği bu yararlı vitamin ve mineral elementler, fenolik bileşikler, anti–kanserojen, anti–mutajen özelliklere sahip olup,kurt üzümünün taze ve kurutulmuş meyveleri geleneksel Çin halk hekimliğinde 4.000 yıldır tıbbi bitki olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada amaç, kurutulmuş kurt üzümü genotiplerinin meyvelerinde makro mikro element içeriklerini belirlemektir. Yapılan çalışmada makro elementlerinden N içeriği en yüksek genotip %2.40 ile HZR1, P içeriği en yüksek %0.35 ile M1 ALTUNİ, Ca içeriği en yüksek olan %0.41 ile HZR3, Mg içeriği %0.76 ile M1 ALTUNİ ve HZR1 genotipi olmuştur. Mikro elementlerinden ise en yüksek Fe içerikleri 119.27 mg kgKA⁻¹ ile M1 ALTUNİ, 117.89 mg kgKA⁻¹ ile HZR1, 113.89 mg kgKA⁻¹ile HZR2 genotiplerinde tespit edilmiştir. Zn içerikleri bakımından 37.02 mg kgKA⁻¹ ile HZR1, Cu içerikleri açısından 14.70 mg kgKA⁻¹ ile M1 ALTUNİ genotipleri ön plana çıkmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Wolfberries are botanically from the Solanaceae family and the most commercially common types are Lycium barbarum and Lycium chinense. Once the nutritional value of wolfberry fruits has been recognized, the interest towards this cultivar has risen rapidly. Wolfberry fruits contain important mineral elements such as Ca, Mg, P, Fe, Zn, Cu and Se, which are all highly valuable for human health. These beneficial vitamins, mineral elements and phenolic compounds contained in the fruit have anti– cancerogenic, anti–mutagen properties. The fresh and dried fruits of wolfberry have been used as a medical herb for the past 4.000 years in Chinese community medicine. The purpose of this study is to determine the macro micro element contents of dried wolfberry genotypes. The study has yielded that the genotype with the highest N content, of the macro elements, is HZR by 12.40%, the one with highest P content is M1 ALTUNİ by 0.35%, the one with highest Ca content is HZR3 by 0.41% and the ones with highest Mg content are M1 ALTUNİ and HZR1 genotypes by 0.76%. In terms of micro elements, the highest Fe contents have been observed in M1 ALTUNİ genotype by 119.27 mg kg d.w.⁻¹, HZR1 by 117.89 mg kg d.w.⁻¹ and HZR2 by 113.89 mg kg d.w.⁻¹. With regards to Zn contents, HZR1 was the leading one by 37.02 mg kg d.w.⁻¹ while M1 ALTUNİ genotype had the greatest Cu content by 14.70 mg kg d.w.⁻¹. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Bahçe tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Lycium spp tr_TR
dc.subject kurt üzümü tr_TR
dc.subject makro tr_TR
dc.subject mikro mineral elementler tr_TR
dc.subject Lycium barbarum tr_TR
dc.subject Wolfberry tr_TR
dc.subject Micro mineral nutrients tr_TR
dc.title Bazı kurt üzümü türlerine ait (Lycium Barbarum, Lycium Chinense) genotiplerin meyvelerinde makro mikro besin elementlerinin belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative DETERMINING THE MACRO MICRO NUTRIENT ELEMENTS IN THE FRUITS OF SOME WOLFBERRY (Lycium barbarum, Lycium chinense) CULTIVAR GENOTYPES tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Bahçe Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tr_TR
dc.contributor.authorID 108462 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0003-2213-7449 tr_TR
dc.identifier.volume 48 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 51 tr_TR
dc.identifier.endpage 56 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster