Otel işletmelerinde çalışanların kişilik özelliklerinin ise adanmışlık düzeyleri üzerine etkisi.

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Aydın, Şule
dc.contributor.author Eren, Duygu
dc.contributor.author Çontu, Mehmet
dc.date.accessioned 2021-08-09T07:03:55Z
dc.date.available 2021-08-09T07:03:55Z
dc.date.issued 2020-09-04
dc.identifier.citation AYDIN SULE,EREN DUYGU,ÇONTU MEHMET (2020). OTEL ISLETMELERINDE ÇALISANLARIN KISILIK ÖZELLIKLERININ ISE ADANMISLIK DÜZEYLERI ÜZERINE ETKISI. Conference on ManagingTourism Across Continents (MTCON’xx20) (Tam Metin Bildiri/Sözlü Sunum)(Yayın No:6539292) tr_TR
dc.identifier.isbn 978-605-254-280-4
dc.identifier.uri https://www.academia.edu/44018027/MTCON20
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/4051
dc.description.abstract Bu araştırma Nevşehir il sınırları içerisinde faaliyet gösteren 4-5 yıldızlı ve butik otel işletmelerinde çalışanların kişilik özelliklerinin işe adanmışlık düzeyleri üzerinde etkisi olup olmadığını tespit edebilmek amacı ile yapılmıştır. Araştırma kapsamında anket yöntemi ile elde edilen birincil veriler bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasında ilişki olup olmadığını tespit edebilmek için korelasyon analizi; bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığını tespit etmek için ise regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre; Beş faktör kişilik özelliklerinin boyutlarından, dışa dönüklük ve deneyime açıklığın dinçlik boyutuna olan etkisinin doğrusal ve pozitif yönlü olduğu sonucu ortaya çıkarken, uyumluluk, sorumluluk ve nevrotiklik boyutlarının dinçlik boyutu üzerine herhangi anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca uyumluluk, sorumluluk ve deneyime açıklığın adanma boyutuna olan etkisinin doğrusal ve pozitif yönlü olduğu, nevrotikliğin etkisinin ise negatif yönlü olduğu ortaya çıkarken, dışa dönüklük boyutunun adanma boyutu üzerine herhangi anlamlı bir etkisinin olmadığı ortaya çıkan bir diğer sonuçtur. Son olarak da; uyumluluk ve deneyime açıklığın yoğunlaşma boyutunu olumlu yönde, nevrotikliğin ise negatif yönde etkilediği ortaya çıkarken, dışa dönüklük ve sorumluluk boyutunun yoğunlaşma boyutu üzerine herhangi anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucu elde edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda faydalı olabileceği düşünülen çeşitli öneriler sunulmuştur. Bu araştırmanın turizm sektörüne ve akademik yazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. tr_TR
dc.description.abstract This research was carried out to determine whether the personality traits of employees working in 4-5 star and boutique hotel businesses operating within the provincial borders of Nevşehir had an impact on their level of work engagement. Within the scope of the research, primary data obtained by the survey method were analyzed in computer environment. Correlation analysis to determine whether there is a relationship between dependent and independent variables; Regression analysis was carried out to determine whether the independent variable had any effect on the dependent variable. According to the findings obtained as a result of the analysis; While the five factors revealed that the effect of extroversion and openness to experience on the vigor dimension from the dimensions of personality traits, it was concluded that the dimensions of compatibility, responsibility and neuroticism had no significant effect on the vigor dimension. In addition, it is revealed that the effect of compatibility, responsibility and openness to experience on the devotional dimension is linear and positive, whereas the effect of neuroticism is negative, while the extroversion dimension does not have any significant effect on the devotional dimension. Last but not least; While it was revealed that compatibility and openness to experience positively affected the dimension of condensation and neuroticity negatively, it was obtained that the extroversion and responsibility dimension had no significant effect on the dimension of condensation. As a result of the study, various suggestions that are thought to be useful are presented. This research is thought to contribute to the tourism sector and academic literature. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Detay yayıncılık tr_TR
dc.relation.isversionof ISBN : 978-605-254-280-4 tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Turizm tr_TR
dc.subject Otel işletmeleri tr_TR
dc.subject Kişilik özellikleri tr_TR
dc.subject İşe adanmışlık tr_TR
dc.subject Tourism tr_TR
dc.subject Hotel businesses tr_TR
dc.subject Personality traits tr_TR
dc.subject Work engagement tr_TR
dc.title Otel işletmelerinde çalışanların kişilik özelliklerinin ise adanmışlık düzeyleri üzerine etkisi. tr_TR
dc.type conferenceObject tr_TR
dc.relation.journal Kıtalararası Turizm Yönetimi Konferansı - Conference on Managing Tourism Across Continents (MTCON’20) tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Turizm Meslek Yüksekokulu, Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı tr_TR
dc.contributor.authorID 51330 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0001-9387-6308 tr_TR
dc.identifier.startpage 1429 tr_TR
dc.identifier.endpage 1452 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster