Niğde ilinin gastronomi turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Eren, Duygu
dc.contributor.author Eroğlu, Sevgi
dc.date.accessioned 2021-07-02T07:09:07Z
dc.date.available 2021-07-02T07:09:07Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation EREN, D., & EROĞLU, S. (2019). Niğde İlinin Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesi. Presented at the 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/3465
dc.description.abstract Son zamanlarda insanların istek ve ihtiyaçlarındaki değişiklikler turizm ürününün çeşitlilik kazanmasını gerektirmiş ve doğan bu ihtiyaçlar turistik ürün çeşitlendirmesinin öneminin artmasına neden olmuştur. Turistik ürün çeşitlendirmesi kapsamında değerlendirilen gastronomi turizmi, kültürel değerlerin içinde yer alan yeme-içme kültürünün önem kazanmasını sağlamıştır. İnsanlar artık gittikleri yerlerin mutfak kültürünü tanımak, yöresel yiyeceklerini tatmak istemektedirler. Yeni tatlar keşfetmek için yapılan gastronomi turizmi, destinasyonların yöresel mutfaklarının ön plana çıkarılmasını sağlamakta, yörenin ulusal ya da uluslar arası pazarda tanıtımının yapılmasında öncülük etmekte ve bölge ekonomisinin artmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda araştırmanın amacı, gastronomi turizmi kavramının incelenmesi, tarihi ve kültürel yapısı, doğal güzellikleri, kaplıcalarıyla Türkiye’nin görülmesi gereken destinasyonlarından biri olan Niğde’nin gastronomik değerlerinin ortaya konulması, Niğde’yi ziyaret eden yerli turistlerin bölgenin gastronomi turizmi potansiyeline yönelik değerlendirmelerinin tespit edilmesi ve farklı lezzetler arayan turistlere gastronomi turizmi bakımından bölgenin tanıtılabilmesi için önerilerde bulunulmasıdır. Araştırma verileri, gastronomi ve turizm ilişkisi bağlamında, Niğde’yi ziyaret eden yerli turistlerin Niğde’nin gastronomi turizmine yönelik değerlendirmelerinin tespit edilmesi doğrultusunda anket yöntemiyle toplanmıştır. 220 yerli turist üzerinden yürütülen çalışmada katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin soruların yanında, Niğde’yi kaçıncı ziyaretleri ve hangi sebeple geldiklerine ilişkin verilere, Niğde’deki yemek tercihlerine, Niğde’nin mutfak kültürünü yansıttığı yiyecek-içecek işletmeleri hakkında düşüncelerine yer verilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve ANOVA analizine başvurulmuştur. tr_TR
dc.description.abstract Recently, changes in people's wishes and needs have necessitated the diversification of tourism products and these needs have caused the importance of diversification of tourism products. Gastronomy tourism, which is evaluated within the scope of touristic product diversification, has led to increasing importance, culture of eating and drinking places in the area of cultural values. The factors that drive people to visit are historical, cultural, natural structures of a region. However, people want to get to know the culture of the culinary and taste their local food. Gastronomic tourism made to discover new tastes, destinations local cuisine is brought to the forefront, leading to the promotion of the region in the national or international market and the region's economy is increasing. The aim of the research in this context, to examine the concept of gastronomy tourism, is to put forward their gastronomic value Nigde is one of the destinations to be seen in Turkey with spa, historical and cultural structure, natural beauty, gastronomic tourism detecting the assessment of the potential of domestic tourists visiting Nigde and to make recommendations for tourists looking for different tastes to promote the region in terms of gastronomic tourism. Research data, in the context of gastronomy and tourism relations, of domestic tourists visiting Nigde evaluation for the detection of gastronomic tourism destination in line were collected by questionnaire method. The study carried out on 220 local tourists, were included the data on the number of visits to Niğde and the reason for their visit, the food preferences in Niğde and the thoughts about the food and beverage businesses besides questions concerning the participants' demographic characteristics. In data analysis, descriptive statistics and ANOVA were consulted. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Gastronomi tr_TR
dc.subject Yöresel mutfak tr_TR
dc.subject Niğde tr_TR
dc.subject Gastronomy tr_TR
dc.subject Gastronomi turizmi tr_TR
dc.subject Yöresel mutfak tr_TR
dc.subject Gastronomy tr_TR
dc.subject Gastronomic tourism tr_TR
dc.subject Regional cuisine tr_TR
dc.title Niğde ilinin gastronomi turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi tr_TR
dc.title.alternative Evaluation of gastronomy tourism potential in Niğde province tr_TR
dc.type conferenceObject tr_TR
dc.relation.journal 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/turizm işletmeciliği bölümü/turizm işletmeciliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-9959-9521 tr_TR
dc.contributor.authorID 58873 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster