Ayur-Veda beslenme sistemine göre menü planlama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Keskin, Emrah
dc.contributor.author Aksoy, Mustafa
dc.contributor.author Örgün, Emrah
dc.date.accessioned 2021-06-24T07:45:27Z
dc.date.available 2021-06-24T07:45:27Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/3009
dc.description.abstract Ayur-Veda yaklaşık olarak 5000 yıl öncesine dayanan ve Hindistan’da ortaya çıkmış bir tıp sistemi olarak ifade edilmektedir. Ayur-Veda sistemi günümüzde dünya sağlık örgütü tarafından da tanınmaya başlamış bir sistemdir. Ayur-Veda felsefesine göre insan vücudu doğada var olan elementleri (ateş-su-toprak-havaeter) bünyesinde barındırmaktadır. Bu elementlerin kombinasyonları sonucunda doşalar (Kapha-PittaVata) oluşmaktadır. Bu felsefede vücutsal özelliklere uygun beslenme önemli bir olgudur. Çalışmada, sağlıklı beslenme amacıyla kişilerin doşa oranlarının nasıl hesaplanacağı açıklanmış ve doşalara uygun menü oluşturularak menüde yer alan yiyecekler hazırlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kapsamında uygulama odaklı eylem araştırması yapılmıştır tr_TR
dc.description.abstract Ayur-Veda, invented in India with a history of 5000 years, is defined as a system of medicine which also started to be recognized by the World Health Organization. According to Ayur-Veda philosophy, human body contains the elements in nature (fire, water, earth, air, ether). Doshas (Kapha-Pitta-Vata) are generated by the combinations of these elements. The philosophy of Ayur-Veda is defined to be a very comprehensive one and a diet according to body characteristics is a very important issue in this philosophy. In this study, explained how to calculate the appropriate dosha ratio for individuals for a healthy diet and an appropriate menu will be built based on doshas and the food in the menu will be prepared. And in this research, we used Qualitative research methods contex of application-oriented. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher I. Eurasia International Tourism Congress: Current Issues, Trends, and Indicators tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Ayur-veda tr_TR
dc.subject Doşa tr_TR
dc.subject Kapha tr_TR
dc.subject Pitta tr_TR
dc.subject Vata tr_TR
dc.subject Beslenme tr_TR
dc.subject Nutrition tr_TR
dc.title Ayur-Veda beslenme sistemine göre menü planlama tr_TR
dc.title.alternative Menu planning for ayur-veda nutrition system tr_TR
dc.type conferenceObject tr_TR
dc.relation.journal I. Eurasia International Tourism Congress: Current Issues, Trends, and Indicators tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz turizm meslek yüksekokulu/otel, lokanta ve ikram hizmetleri bölümü/turizm ve otel işletmeciliği pr. tr_TR
dc.contributor.authorID 46974 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0001-6565-4265 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster