Mutfak Çalışanlarında Algılanan Dışsal Prestij ve İşe Adanmışlığın Yenilik Performansına Etkisi: Nevşehir İlinde Bir Uygulama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Balkı, Selcen
dc.contributor.author İlhan, İbrahim
dc.contributor.author Özkoç, Aziz Gökhan
dc.date.accessioned 2021-04-01T05:54:58Z
dc.date.available 2021-04-01T05:54:58Z
dc.date.issued 2020-07-24
dc.identifier.citation Balkı, S., İlhan, İ., & Özkoç, A. G. (2020). Mutfak Çalışanlarında Algılanan Dışsal Prestij ve İşe Adanmışlığın Yenilik Performansına Etkisi: Nevşehir İlinde Bir Uygulama. Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 13(3), 401-412 tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/1240
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı, Nevşehir ilinde faaliyet gösteren konaklama işletmelerinde mutfak personelinin algılanan dışsal prestij ve işe adanmışlığa yönelik eğilimlerini ölçerek yenilik performansına etkisini belirlemektir. Ayrıca bu çalışma yenilik performansını artırmak isteyen konaklama işletmeleri yöneticilerine yol gösterici bir kaynak olmaktadır. Benzer şekilde, işletme sahiplerinin yenilik performansı çalışmalarına yön vermeleri açısından son derece önemli bir çalışma niteliği taşımasının yanı sıra, yenilik performansını etkileyen değişkenleri öğrenmelerinde bir yol gösterici kaynak olmaktadır. Bu amaçla, algılanan dışsal prestij, işe adanmışlık ve yenilik performansı arasındaki etkileşimin teorik arka planı irdelenerek yapısal bir model önerilmiş ve bu model uygun istatistiksel analizler ile test edilmiştir. Algılanan dışsal prestij, işe adanmışlık ve yenilik performansının ölçülmesi için daha önceden geliştirilmiş ölçekler kullanılmıştır. Çalışma kapsamına Nevşehir ilinde faaliyet gösteren konaklama işletmelerinde görev yapan mutfak çalışanları dahil edilmiştir. Veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, algılanan dışsal prestij ile yenilik performansı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde, işe adanmışlık ve yenilik performansı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca algılanan dışsal prestij ile işe adanmışlık arasında pozitif yönlü anlamlı bir etkileşimin olduğu ve bu iki bağımsız değişkenin yenilik performansını olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.relation.isversionof 10.25287/ohuiibf.584197 tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Algılanan Dışsal Prestij, İşe Adanmışlık, Yenilik Performansı ve Konaklama İşletmeleri tr_TR
dc.title Mutfak Çalışanlarında Algılanan Dışsal Prestij ve İşe Adanmışlığın Yenilik Performansına Etkisi: Nevşehir İlinde Bir Uygulama tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-1098-0458 tr_TR
dc.contributor.authorID 33545 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-6614-9356 tr_TR
dc.contributor.authorID 111160 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0001-8420-8228 tr_TR
dc.identifier.volume 13 tr_TR
dc.identifier.issue 3 tr_TR
dc.identifier.startpage 401 tr_TR
dc.identifier.endpage 412 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster