Sürdürülebilir gastronomi turizmi bağlamında yerel ürünlerin ön plana çıkarılması: Köftür üzerine bir araştırma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Güneren, Ebru
dc.contributor.author Yorgancı, Bülent
dc.date.accessioned 2023-08-28T06:32:15Z
dc.date.available 2023-08-28T06:32:15Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri web: https://conference2022.amasya.edu.tr/
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/8275
dc.description.abstract İnsanlar yaşadıkları çevreden ve kültürden etkilenmektedir. Bu durum, o bölgede yaşayan yerel halka ait yemek kültürünü ve beslenme biçimini de şekillendirmektedir ve ürün çeşitliliğini artırmaktadır. Bu ürünlerin yerel ve kendine has özelliklerinin korunarak, sürdürülebilirliklerinin sağlanması ve gelecek nesillere aktarılması, gastronomi turizmi bağlamında ziyaretçilere tanıtılması ve sunulması bir destinasyonun gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bir başka ifadeyle, yerel gastronomi ürünlerinin farklı, özgün ve sürdürülebilir olması, o destinasyonu daha çekici hale getirerek, rakiplerinden daha üstün konuma taşıyabilecektir. Ayrıca, yerel ürünlerin o destinasyonu ziyaret eden turistlere pazarlanması ile yerel halka ekonomik katkı sağlayacaktır. Bu araştırmada, yerel gastronomik ürünlerin gastronomi turizmi açısından önemi ve sürdürülebilirliğe katkıları, Nevşehir ilinin üzüm şırasından elde edilen yerel bir ürünü olan köftür özelinde ele alınmaktadır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemi olarak, yan yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Görüşme soruları açık uçlu hazırlanmış ancak gerek duyulduğunda ek sorular da yöneltilmiştir. Çalışma, Nevşehir ili sınırları içerisinde yer alan Avanos, Uçhisar, Ürgüp ve Çavuşin'de yaşayan 13 kişi ile görüşerek oluşturulmuştur. Katılımcılar yerel üretici olan ve/veya ürün satışı yapan kişiler arasından seçilmiştir. Araştırma sonucunda, gastronomi turizmini konu alan bilimsel çalışmalarda köftür genellikle bir yan ürün olarak yer alınmakta ve bu nedenle de yeterince ön plana çıkarılamamaktadır. Bu nedenle, köftürün gasttronomik ürün olarak değerlendirilmesi önem arz etmektedir. tr_TR
dc.language.iso eng tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Sürdürülebilirlik tr_TR
dc.subject Köftür, tr_TR
dc.subject Kapadokya. tr_TR
dc.title Sürdürülebilir gastronomi turizmi bağlamında yerel ürünlerin ön plana çıkarılması: Köftür üzerine bir araştırma tr_TR
dc.title.alternative Highlighting local products in the contex of sustainable gastronomy tourism: A research on köftür tr_TR
dc.type conferenceObject tr_TR
dc.relation.journal ITCC'22 I. INTERNATIONAL TOURISM AND CULINARY CONFERENCE 27-28 OCTOBER 2022 AMASYA-TÜRKİYE tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/turizm işletmeciliği bölümü/turizm işletmeciliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 37053 tr_TR
dc.identifier.startpage 45 tr_TR
dc.identifier.endpage 57 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster