Abstract:
İnsanlar yaşadıkları çevreden ve kültürden etkilenmektedir. Bu durum, o bölgede yaşayan yerel halka ait yemek kültürünü ve beslenme biçimini de şekillendirmektedir ve ürün çeşitliliğini artırmaktadır. Bu ürünlerin yerel ve kendine has özelliklerinin korunarak, sürdürülebilirliklerinin sağlanması ve gelecek nesillere aktarılması, gastronomi turizmi bağlamında ziyaretçilere tanıtılması ve sunulması bir destinasyonun gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bir başka ifadeyle, yerel gastronomi ürünlerinin farklı, özgün ve sürdürülebilir olması, o destinasyonu daha çekici hale getirerek, rakiplerinden daha üstün konuma taşıyabilecektir. Ayrıca, yerel ürünlerin o destinasyonu ziyaret eden turistlere pazarlanması ile yerel halka ekonomik katkı sağlayacaktır. Bu araştırmada, yerel gastronomik ürünlerin gastronomi turizmi açısından önemi ve sürdürülebilirliğe katkıları, Nevşehir ilinin üzüm şırasından elde edilen yerel bir ürünü olan köftür özelinde ele alınmaktadır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemi olarak, yan yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Görüşme soruları açık uçlu hazırlanmış ancak gerek duyulduğunda ek sorular da yöneltilmiştir. Çalışma, Nevşehir ili sınırları içerisinde yer alan Avanos, Uçhisar, Ürgüp ve Çavuşin'de yaşayan 13 kişi ile görüşerek oluşturulmuştur. Katılımcılar yerel üretici olan ve/veya ürün satışı yapan kişiler arasından seçilmiştir. Araştırma sonucunda, gastronomi turizmini konu alan bilimsel çalışmalarda köftür genellikle bir yan ürün olarak yer alınmakta ve bu nedenle de yeterince ön plana çıkarılamamaktadır. Bu nedenle, köftürün gasttronomik ürün olarak değerlendirilmesi önem arz etmektedir.