ADANA'DA ÖNEMLİ YENİ ÇİLEK ÇEŞİTLERİNİN MEYVELERİNDE ÖNEMLİ KALİTE BİLEŞENLERİNİN KROMATOGRAFİK TEKNİKLERLE BELİRLENMESİ

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Feyza, KIROĞLU ZORLUGENÇ
dc.contributor.author Bülent, KIROĞLU ZORLUGENÇ
dc.date.accessioned 2021-08-20T19:49:47Z
dc.date.available 2021-08-20T19:49:47Z
dc.date.issued 2021-08-20
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/4079
dc.description.abstract Bu çalışmada; 1A11, 4A14, 4A24, Albion, Amiga, Agvedilla 17, Ceyhun, Crystal, Medina ve Tudla çeşidine ait çileklerin bazı çeşit özellikleri ile bileşim unsurları incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; Çileklerin SÇKM değerleri % 6,5-14,5 arasında değişim göstermiştir. Çileklerin iç yüzeyleri dış yüzeylerinden daha açık/parlak renge sahip bulunmuştur. İç yüzeyin kırmızılık değerinin azalması da bu durumu desteklemektedir. 1A11, 4A14, Albion, Amiga, Agvedilla 17, Ceyhun ve Crystal çeşitlerinin aroma profilinin yaklaşık % 95’ini esterler oluştururken, 4A24 çeşidinin aroma profilini %40,83 esterler, %35 aldehitler, %20,69 ketonlar oluşturmuştur. Sakaroz içeriği en düşük çeşit Ceyhun (0,49g/100g) olup, en yüksek sakaroz miktarı 4A14 (2,56 g/100g) çeşidi çileklerde bulunmuştur. Agvedilla 17 (1,17 g/100g) çeşidinde glikoz en az bulunurken, en yüksek glikoz içeriğinin Ceyhun (2,52 g/100g) çeşidinde olduğu belirlenmiştir. En düşük fruktoz miktarı Agvedilla 17 (1,43 g/100g), en yüksek fruktoz miktarı ise Ceyhun (2,81 g/100g) çeşidinde bulunmuştur. Sitrik asit 4A24 (0,71 g/100g) çeşidinde en az, 1A11 (1,0g/100g) çeşidinde ise en yüksek bulunmuştur. Agvedilla 17 (0.60 g/100g) çeşidinde malik asit en az bulunurken, en yüksek malik asit içeriğinin 4A24 (0,79 g/100g) çeşidine ait çileklerde olduğu tespit edilmiştir. Potasyum içeriği en düşük olan çeşit 4A14 (987,03 mg/kg) en yüksek olan çeşit ise Medina (1444,29 mg/kg) olarak bulunmuştur. Magnezyum içeriği en düşük olan çeşit Albion (95,70 mg/kg) en yüksek olan çeşit ise Ceyhun (169,37 mg/kg) olarak bulunmuştur. 4A14 (20,82 mg/kg) çeşidi en düşük, Medina (194,54 mg/kg) çeşidi ise en yüksek sodyum içeriğine sahip bulunmuştur. Albion (104,10 mg/kg) çeşidinin en düşük, Medina (223,54 mg/kg) çeşidinin ise en yüksek kalsiyum içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.sponsorship NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess tr_TR
dc.subject Çilek tr_TR
dc.subject Renk tr_TR
dc.subject Organik asit tr_TR
dc.subject Aroma tr_TR
dc.title ADANA'DA ÖNEMLİ YENİ ÇİLEK ÇEŞİTLERİNİN MEYVELERİNDE ÖNEMLİ KALİTE BİLEŞENLERİNİN KROMATOGRAFİK TEKNİKLERLE BELİRLENMESİ tr_TR
dc.title.alternative DETERMINATION OF IMPORTANT QUALITY COMPONENTS OF NEW STRAWBERRY VARIETIES CULTIVATED IN ADANA WITH CHROMATOGRAPHIC TECHNIQUES tr_TR
dc.type project tr_TR
dc.contributor.department NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster