Özet:
Bu çalışmada; 1A11, 4A14, 4A24, Albion, Amiga, Agvedilla 17, Ceyhun, Crystal, Medina ve Tudla çeşidine ait çileklerin bazı çeşit özellikleri ile bileşim unsurları incelenmiştir.
Elde edilen bulgulara göre; Çileklerin SÇKM değerleri % 6,5-14,5 arasında değişim göstermiştir. Çileklerin iç yüzeyleri dış yüzeylerinden daha açık/parlak renge sahip bulunmuştur. İç yüzeyin kırmızılık değerinin azalması da bu durumu desteklemektedir.
1A11, 4A14, Albion, Amiga, Agvedilla 17, Ceyhun ve Crystal çeşitlerinin aroma profilinin yaklaşık % 95’ini esterler oluştururken, 4A24 çeşidinin aroma profilini %40,83 esterler, %35 aldehitler, %20,69 ketonlar oluşturmuştur.
Sakaroz içeriği en düşük çeşit Ceyhun (0,49g/100g) olup, en yüksek sakaroz miktarı 4A14 (2,56 g/100g) çeşidi çileklerde bulunmuştur. Agvedilla 17 (1,17 g/100g) çeşidinde glikoz en az bulunurken, en yüksek glikoz içeriğinin Ceyhun (2,52 g/100g) çeşidinde olduğu belirlenmiştir. En düşük fruktoz miktarı Agvedilla 17 (1,43 g/100g), en yüksek fruktoz miktarı ise Ceyhun (2,81 g/100g) çeşidinde bulunmuştur.
Sitrik asit 4A24 (0,71 g/100g) çeşidinde en az, 1A11 (1,0g/100g) çeşidinde ise en yüksek bulunmuştur. Agvedilla 17 (0.60 g/100g) çeşidinde malik asit en az bulunurken, en yüksek malik asit içeriğinin 4A24 (0,79 g/100g) çeşidine ait çileklerde olduğu tespit edilmiştir.
Potasyum içeriği en düşük olan çeşit 4A14 (987,03 mg/kg) en yüksek olan çeşit ise Medina (1444,29 mg/kg) olarak bulunmuştur. Magnezyum içeriği en düşük olan çeşit Albion (95,70 mg/kg) en yüksek olan çeşit ise Ceyhun (169,37 mg/kg) olarak bulunmuştur. 4A14 (20,82 mg/kg) çeşidi en düşük, Medina (194,54 mg/kg) çeşidi ise en yüksek sodyum içeriğine sahip bulunmuştur. Albion (104,10 mg/kg) çeşidinin en düşük, Medina (223,54 mg/kg) çeşidinin ise en yüksek kalsiyum içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir.