Yöresel yiyecek ve içeceklerin davranışsal niyet üzerine etkisi: Trabzon'u ziyaret eden turistlere yönelik araştırma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Hasançebi, Batuhan
dc.contributor.author Keskin, Emrah
dc.date.accessioned 2024-09-18T13:23:02Z
dc.date.available 2024-09-18T13:23:02Z
dc.date.issued 2024-04-01
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/8712
dc.description.abstract Günümüzde yiyecek içecek faaliyetlerinin turizm sektöründe öneminin artmasıyla birlikte üretildiği bölgenin kimliğini ve kültürel değerlerini yansıtan yöresel yiyecek ve içeceklerin de önem kazanması kaçınılmaz olmuştur. Bu doğrultuda turistlerin destinasyon seçimi aşamasında önem arz eden talep ve beklentileri arasında yöresel mutfaklara ilişkin de bir algı oluşmuştur. Bu çalışmada turistlerin yöresel yiyecek ve içecek tüketimine yönelik motivasyon faktörleri; ''yerel alışveriş'', ''yöresel yiyecekler'', ''yerel içecekler'', ''saygınlık/prestij'' ve ''aşinalık'' olarak belirlenmiş ve bu motivasyon faktörlerinin müşteri memnuniyeti ve davranışsal niyetler ile olan ilişkileri incelenmiştir. Araştırma verileri Trabzon şehrini ziyaret eden 403 yerli turiste anket formu uygulanmasıyla elde edilmiştir Araştırma kapsamında elde edilen verilere geçerlilik ve güvenirlik analizleri, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon analizi ve yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Analizler sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda yöresel yiyecek ve içecek tüketiminin müşteri memnuniyeti üzerinde, müşteri memnuniyetinin de davranışsal niyetler üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Nowadays, with the increasing importance of food and beverage activities in the tourism sector, local food and beverages that reflect the identity and cultural values of the region where they are produced It has become inevitable that it will gain importance. In this context, tourists demands and expectations A perception of local cuisine that plays an important role in the destination selection stage among has emerged. In this study, tourists consumption of local food and beverages motivation factors; ''local shopping'', ''local food'', ''local drinks'', It was determined as 'respect/prestige'' and ''familiarity''. Their relationships with satisfaction and behavioral intentions were examined. Research data was obtained from people who visited the city of Trabzon and experienced local food and beverages. It was obtained by including 403 domestic tourists in the study. Obtained with in the scope of the research validity and reliability analysis, explanatory and confirmatory factor analysis, correlation analysis and structural equation modeling were applied. The analysis revealed that local food and beverage consumption has a significant and positive effect on customer satisfaction and a significant and positive effect on behavioural intentions. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Yöresel yiyecek ve içecekler tr_TR
dc.subject Davranışsal niyet tr_TR
dc.subject Memnuniyet tr_TR
dc.subject Trabzon tr_TR
dc.subject Local food and drinks tr_TR
dc.subject Behavioral intention tr_TR
dc.subject Satisfaction tr_TR
dc.subject Trabzon tr_TR
dc.title Yöresel yiyecek ve içeceklerin davranışsal niyet üzerine etkisi: Trabzon'u ziyaret eden turistlere yönelik araştırma tr_TR
dc.title.alternative The effect of local and beverages on behavioral intention: Research on tourists visiting Trabzon tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/gastronomi ve mutfak sanatları bölümü/gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 46974 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster