Nevşehir yöresinde yetiştirilen yemeklik patateslerde (Solanum tuberosum L.) ve yetiştiği toprak örneklerinde ağir metal düzeylerinin incelenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Leblebici, Zeliha
dc.date.accessioned 2021-09-21T07:18:36Z
dc.date.available 2021-09-21T07:18:36Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5035
dc.description.abstract Bu çalışmada Nevşehir ili çevresinde (Derinkuyu, Kaymaklı, Çardak, Mazı, Zile) yetiştirilen yemeklik patates (Solanum tuberosum L.) ve bunların yetiştirildiği topraklarda kurşun (Pb), kadmiyum (Cd), bakır (Cu), nikel (Ni) krom (Cr) ve çinko (Zn) gibi ağır metallerin miktarları ICP-OES cihazı kullanılarak tespit edilmiştir. Ekosisteme ağır metallerin dahil olduğu ana kaynak topraktır. Yerleşim alanlarından çıkan atıklar, egzoz gazları, tarımsal mücadele ilaçları, suni gübreler, fosil yakıtlar, sanayi atıkları başlıca ağır metal kaynakları olarak toprak kirliliğine sebep olan en önemli etkenlerdir. Kirlenmenin başlangıcındaki dönemlerde, ağır metaller daha ziyade toprakta bulunurken, zamanla kirlenme arttıkça topraktaki ağır metallerin bitkiler tarafından alınması da artış göstermektedir. Yaptığımız çalışmada toprak örneklerindeki Pb seviyesinin (13.86 mgg-1 ) patates örneklerine (0.98 mgg-1) kıyasla, daha yüksek olduğu belirlenmiştir. İstasyonlar arasındaki fark incelendiğinde yol kenarı olan bölgelerde Cd miktarı (1.90 mgg-1 ) kırsal bölgelerdeki (0.04 mgg-1) tarım arazilerine göre daha yüksek tespit edilmiştir. Çalışmamızda Nevşehir bölgesinde yoğun olarak yapılan patates üretimi sonucu toprak veriminde meydana gelen düşüşler nedeniyle kısıtlamalara gidilmiştir. Bu sebepten dolayı bölgede özellikle kirlenmeye uğrayabilecek alanlarda patates ekimi yapılmamalıdır. tr_TR
dc.description.sponsorship Nevşehir Haci Bektaş Veli Üniversitesi Bilimsel Araştirma Projeleri Proje No:2011/1 tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Ağır metal tr_TR
dc.subject ICP-OES tr_TR
dc.subject Solanum tuberosum L. tr_TR
dc.title Nevşehir yöresinde yetiştirilen yemeklik patateslerde (Solanum tuberosum L.) ve yetiştiği toprak örneklerinde ağir metal düzeylerinin incelenmesi tr_TR
dc.type project tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/fen-edebiyat fakültesi/moleküler biyoloji ve genetik bölümü/moleküler biyoloji ve genetik anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 115966 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster