Özet:
Kişilerin etnik restoran tercihleri de çok çeşitli faktörlerden etkilenmektedir. Bu çalışma kapsamında, etnik restoranların tercih nedeni olan faktörler açısından değerlendirmesini yapmak üzere bir alan araştırması yapılmıştır. Bu doğrultuda bu araştırma, yerli tüketicilerin tercih nedeni olan faktörleri dikkate alarak Nevşehir’in Göreme ve Uçhisar beldelerinde bulunan etnik restoranlara ilişkin değerlendirmelerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tesadüfi örnekleme yönteminden kolayda örnekleme yöntemine başvurul-muştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak soru formu (anket) kullanılmıştır. Katılımcıların etnik restoranları tercih etmelerine neden olan 4 faktöre ilişkin değerlendirmelerinin ortalamaları incelendiğinde, genel olarak yiyecek-içecek, servis kalitesi ve restoran özellikleri açısından tüketici algılarının iyiye yakın düzeyde, başka bir ifade ile olumlu olduğu söylenebilir. Etnik restoranlarda tüketicilere sunulan kolaylıklar açısından ise tüketicilerin algısı ortalama bir düzeyde kalmıştır, başka bir ifade ile bu konuda tüketicilerin olumluya yakın bir bakış açısına sahip olmadığı söylenebilir. Kolaylıklar faktöründe yer alan ifadelere bakıldığında, tüketicilerin daha çok park yeri olanağı, promosyon/kupon kullanımı ve engelli hizmeti/erişilebilirlik konularına ilişkin değerlendirmelerinin orta düzeyde gösterildiği görülmektedir.