Gastronomide güvenli gıda üretimi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Şen, Yasin
dc.contributor.author Birkan, İbrahim
dc.contributor.author Ardıç Yetiş, Şule
dc.date.accessioned 2021-07-01T11:56:30Z
dc.date.available 2021-07-01T11:56:30Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Gastronomide güvenli gıda üretimi, Şen, Y. Birkan, İ. ve Ardıç Yetiş, Ş. (2019). 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (UGTAK), 610-618, (Tam metin bildiri). tr_TR
dc.identifier.uri http://ugtak.org/wp-content/uploads/2019/12/UGTAK-Proceedings-Book-1.pdf
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/3427
dc.description.abstract Günümüzde gastronomi, medyadaki yemek programları ve gıda güvenliği hakkında yayınlanan bazı yayınlar olmak üzere farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Tüketiciler son yıllarda yediğinin ne olduğunu, nereden ne zaman geldiğini ve hangi süreçlerden geçtiğini merak etmektedirler. Gıda güvenliği yiyecek içecek hizmetleri veren işletmeler için prestij ve marka konusu haline gelmiştir. Güncel gastronomi büyük çoğunlukla sanat, görsellik ve tat kavramları üzerinde durmaktadır. Gıda güvenliği ve izlenebilirliği kavramları ikinci planda kalmaktadır. Bu çalışmada çıktı olarak sunulan gıda ürünlerinin “tarladan çatala” prensibiyle sunulmasının gereklilikleri ve yeni bir kavram olan gıda güvenliği kültürü üzerinde durulmuştur. Araştırma nitel araştırma yöntemine dayalı olarak örnek olay analizi ile gerçekleştirilmiştir. Örnek olay analizini, bir ya da birden fazla olayı, bireyi ve işletmeyi tanımlamak ve açıklamak amacıyla, sistematik bir biçimde incelenmesi olarak tanımlamak mümkündür. İlgili devlet kurumunda gerçekleştirilen gıda güvenliği ve kontrolü çalışmalarından ve takip edilen standartlardan bahsedilmiştir. Gıda güvenliğinin (FSSC-Gıda Güvenliği Sistem Sertifikasyonu) yanı sıra gıda savunması (BRC-IFS-PAS 96) gibi rehberlerin de temel esas alınarak üretim yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Ülkemizde gastronomi biliminin gelişmesi ve daha güvenli üretim yapılabilmesi için “insan odaklı” çalışmalara yer verilmelidir tr_TR
dc.description.abstract Today, gastronomy appears in different ways, including some publications on food safety and food programs in the media. Consumers have been wondering what they have eaten in recent years, when and where they came from and what processes they have gone through. Food safety has become the subject of prestige and brand for businesses providing food and beverage services. Current gastronomy mostly focuses on the concepts of art, visuality and taste. The concept of food safety and traceability are at the second plan. In this study, the necessities of presenting the foods as outputs with the “from farm to fork” principle and food safety culture which is a new concept are emphasized. The research was conducted with case study based on the qualitative research method. It is possible to define case studies as systematic analysis of one or more events, individuals and businesses in order to identify and explain them. Food safety and control studies carried out in the relevant governmental institution and the standards to be followed are mentioned. In addition to food safety (FSSC-Food Safety System Certification), it is emphasized that production should be based on guidelines such as food defense (BRC-IFS-PAS 96). In order to develop gastronomy science in our country and to make safer production, “people-oriented” studies should be carried out. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Gastronomi tr_TR
dc.subject Gıda güvenliği tr_TR
dc.subject HACCP tr_TR
dc.subject Gıda kontaminantları tr_TR
dc.subject Hijyen tr_TR
dc.subject Gastronomy tr_TR
dc.subject Food security tr_TR
dc.subject Food contaminants tr_TR
dc.subject Hygiene tr_TR
dc.title Gastronomide güvenli gıda üretimi tr_TR
dc.title.alternative Safe food production in gastronomy tr_TR
dc.type conferenceObject tr_TR
dc.relation.journal 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (UGTAK) tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/turizm işletmeciliği bölümü/turizm işletmeciliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 56949 tr_TR
dc.identifier.startpage 610 tr_TR
dc.identifier.endpage 618 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster