Gastronominin her geçen gün önem kazanması, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Eğitiminin de
yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Türkiye’de 2003 yılında başlayan Gastronomi ve Mutfak
Sanatları eğitimi her geçen sene yaygınlaşarak, 2017 yılında 56 programı bulmuştur. Bu
çalışmanın amacı, gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi alan lisans öğrencilerinin kariyer
beklentilerini ölçmektir. Araştırmanın ana kütlesini, İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan devlet
üniversitelerinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında eğitim gören lisans öğrencileri
oluşturmaktadır. Anket yolu ile toplanan veriler istatiksel paket programlar yoluyla analiz
edilmiştir. Öğrencilerin kariyer beklenti düzeylerinin, demografik özelliklerine göre farklılık
gösterip göstermediğini tespit etmek amacıyla yapılan “t’’ testi ve “Anova’’ testi sonuçlarına
göre; öğrencilerin cinsiyetleri ve ortaöğretimde alan ile ilgili ders alma ile kariyer beklentileri
arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca yaşadıkları coğrafi bölge
değişkeni ile kariyer beklentileri arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir.
Öğrenim görülen sınıf, yaş ve ailenin aylık geliri değişkenleri ile kariyer beklentileri arasında
anlamlı farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir. Yine yapılan “t” testi ve “Anova” testi
sonuçlarına göre; Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında staj yapan öğrenciler ile staj
yapmayan öğrencilerin kariyer beklentileri arasında anlamlı farklılıklar bulunduğu tespit
edilmiştir.
The aim of this study is to measure career expectations of undergraduate students studying
gastronomy and culinary arts. Gastronomy has become more and more important every day, and
Gastronomy and Culinary Arts education has become popular. Turkey also Gastronomy and
Culinary Arts training began in 2003 widespread with each passing year, it has found 56
program in 2017. The main mass of the research constitutes undergraduate students studying in
Gastronomy and Culinary Arts in state universities in Central Anatolia. Data collected via
questionnaire were analyzed by statistical package programs. According to the results of "t" test
and "Anova" test conducted to determine whether career expectations of students differ
according to their demographic characteristics; it was found that there was no significant
difference between the sexes of students and career expectations. It has been determined that
there is no significant difference between the course taking and career expectations of the field
in secondary education. It was also found that there was no significant difference between the
geographical region variables and the career expectancies experienced by the students. It was
found that there were significant differences between the variables of education, age and family
monthly income and career expectations. According to the "t" test and the "Anova" test results,
İt has been found that there are significant differences between students who are practicing in
the field of Gastronomy and Culinary Arts and those who are not.