Özet:
Binlerce yıllık bir birikime sahip olan, farklı iklimlerden etkilenerek
geniş tarım ve hayvancılık olanakları sunan, kıtalar arasında köprü oluşturan
ve ticaret yolları üzerinde bulunan Anadolu, dünyanın sayılı mutfakları
arasında gösterilen Türk Mutfağına ev sahipliği yapmaktadır. Anadolu’da
her bölgenin, her ilin hatta her ilçe ve kasabanın dahi kendine has yemekleri
bulunmaktadır. Bir bölgenin yerel mutfak kültürünün tanıtılması, yöresel
kültür mirasının kaybolmamasını sağlamakla birlikte; son zamanlarda
yapılan araştırmalar, turistlerin destinasyon seçimine doğrudan ya da dolaylı
etki eden gastronomi turizminin bölgenin ya da ülkenin tercih edilme oranını
da arttırdığını göstermektedir. Bu çalışmada Nevşehir ilinin Ürgüp ilçesinin
yöresel yemek kültüründe bulunan lezzetlerin kaybolmaması ve gastronomi
turizmi kapsamında yeniden gün yüzüne çıkarılması için öneriler getirilmesi
amaçlanmıştır. Nitel bir araştırma özelliği taşıyan bu çalışmada yöre halkıyla
bire bir görüşme tekniği kullanılmış ve elde edilen verilerle gerekli literatür
taramasına yer verilmiştir.