Doğu Karadeniz’e ait yöresel yiyecek ürünlerinin destinasyon bilinirliğindeki rolü

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Keskin, Emrah
dc.contributor.author Örgün, Emrah
dc.contributor.author Erol, Günay
dc.date.accessioned 2021-06-24T07:42:39Z
dc.date.available 2021-06-24T07:42:39Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/3007
dc.description.abstract Doğu Karadeniz bölgesi, doğal ve kültürel çekiciliklerinin yanında kendine özgü mutfak kültürü ve yöresel yiyecek ürünleri ile de Türkiye’nin önemli bir turistik destinasyon merkezi haline gelmektedir. Buna rağmen turistik çekicilik unsuru olarak kullanılan yöreye özgü yiyecek ürünlerinin yeterli bir şekilde kullanılmadığı düşünülmektedir. Yöreye özgü belirli ve sürekli tekrarlanan yöresel yiyecek ürünlerinin Doğu Karadeniz mutfağının çok dar bir şekilde algılanmasına ve bu ürünlerin şehirsel dağılımlarının yanlışlığına da yol açtığı bilinmektedir. Bilinen yöresel ürünlerin yanında çok daha fazla zenginliğe sahip olan bölge ürünlerinin turistlerin destinasyon bilinirliğini de artıracağı düşünülmektedir. Bu çalışmada Doğu Karadeniz bölgesine ait ve sıkça tekrarlanan yöresel yiyecek ürünlerinin yanında diğer yöresel yiyecek ürünlerinin destinasyon bilinirliği üzerindeki rolünün belirlenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca bölgeye ait yöresel ürünlerin bilinirliği ve bu ürünlerin bölge dışında yaşayan insanlar üzerinde bölge destinasyonuna yönelik algıları belirlenmeye çalışılacaktır. Bu amaçla araştırma Nevşehir’de uygulanacak ve nitel araştırma yöntemi kullanılacaktır. Araştırmaya katılanlara bölgeye ait yöresel yiyecek ürünlerinin fotoğrafları gösterilecek ve ürünleri destinasyon açısından değerlendirmeleri istenecektir. Çalışmada kullanılacak veriler yüz yüze ve yarı yapılandırılmış anket formu aracılığı ile toplanacak, bilgisayar ortamında nicel verilere dönüştürülerek analiz edilecektir. Araştırma sonucunda bölgeye ait bilinen ve bilinmeyen ürünlerin ne olduğu, bölge destinasyonunda hangi ürünlerin daha fazla bilindiği, bilinen ürünlerin destinasyona yönelik hangi bilgilerle ilişkilendirildiği, bu bilgilerin destinasyonun özelliklerine sahip olup olmadığı, turistik destinasyon seçiminde etkili olup olmadığı gibi sonuçların elde edilmesi planlanmaktadır. Araştırmadan elde edilen verilere göre; tur planlayıcılarına, turizm işletmelerine, özel ve kamu kuruluşlarına yerel ürünlerin kullanımında destinasyon bilinirliğinin artırılmasına yönelik öneriler sunulacak ve bölgenin bilinmeyen yöresel ürünlerinin tanınmasına katkı sağlanacağı düşünülmektedir. Ayrıca bölgede yer alan ürünlerin şehirsel dağılımın yapılmasının da bölge içerisinde yer alan her bir destinasyona yönelik algının geliştirilmesine ve özellikle bölgeyi gastronomi amacıyla ziyaret edecek turistlerin ilgisinin artmasına ve bölge ürünlerinin doğru bir şekilde bilinmesine ve bölge tanıtımında doğru bir şekilde kullanılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher DOKAP Bölgesi Uluslararası Turizm Sempozyumu tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Doğu Karadeniz tr_TR
dc.subject Turizm tr_TR
dc.subject Yöresel mutfak tr_TR
dc.title Doğu Karadeniz’e ait yöresel yiyecek ürünlerinin destinasyon bilinirliğindeki rolü tr_TR
dc.type conferenceObject tr_TR
dc.relation.journal DOKAP Bölgesi Uluslararası Turizm Sempozyumu tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz turizm meslek yüksekokulu/otel, lokanta ve ikram hizmetleri bölümü/turizm ve otel işletmeciliği pr. tr_TR
dc.contributor.authorID 46974 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0001-6565-4265 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster