Takım çalışmasının işlevsizleşmesinde izleyici etkisinin rolü

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Şahin Perçin, Nilüfer
dc.contributor.author Erbaş, Emre
dc.date.accessioned 2021-06-21T08:58:50Z
dc.date.available 2021-06-21T08:58:50Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation ERBAŞ, E., & PERÇİN, N. Ş. (2014). Takım Çalışmasının İşlevsizleşmesinde İzleyici Etkisinin Rolü. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(3), 455-467. tr_TR
dc.identifier.issn 1308-0911
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/2784
dc.description.abstract Bu çalışmada, işletmelerde özellikle ulusal yazında kısıtlı bir şekilde değinilen “izleyici etkisi (bystander effect)” ve izleyici etkisinin örgütlerdeki takım çalışmasının aksamasındaki rolünün araştırılması amaçlanmaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için Kayseri’de faaliyet gösteren yiyecek-içecek endüstrisi çalışanları üzerinde araştırma yapılmıştır. Analizler sonucunda (i) izleyici etkisinin takım çalışmasının işlevsizleşmesinde etkili olan boyutların tamamıyla negatif ilişkisi olduğu, (ii) bu boyutlardan en çok güven boyutuna etki ettiği ve (iii) takım çalışmasının işlevsizleşmesinde en çok sonuçları dikkate almama boyutunun ön plana çıktığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu çıktılar bağlamında ise sektördeki yöneticilere ve ilgili karar alıcılara yol gösterici bilgiler sunulması hedeflenmiştir tr_TR
dc.description.abstract In this study, it is aimed to cover a conceptual background of the bystander effect which is limited in Turkish literature and to investigate whether the bystander effect plays a role on the dysfunctioning of teams in organizations. To realize the purpose of the study, a research is conducted on the food-beverage industry employee in Kayseri. According to results of the analysis, it is determined that (i) bystander effect is significantly and negatively correlated with all dimensions of the teamwork dysfunctioning, (ii) from these dimensions, the turst dimension is the one mostly affectd by bystander effect and (iii) the inattention to results dimension appeared to be the most prominent one among the other four dimensions of teamwork dysfunctioning. In this context, some suggestions, required to be taken into account by the managers and related decision makers, have been made. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.relation.isversionof 10.16953/deusbed.08059 tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject İzleyici etkisi tr_TR
dc.subject Takım çalışması tr_TR
dc.subject Yiyecek-içecek işletmeleri tr_TR
dc.subject Bystander effect tr_TR
dc.subject Teamwork tr_TR
dc.subject Food-beverage organizations tr_TR
dc.title Takım çalışmasının işlevsizleşmesinde izleyici etkisinin rolü tr_TR
dc.title.alternative The role of bystander effect on teamwork dysfunctioning tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/gastronomi ve mutfak sanatları bölümü/gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-7063-3247 tr_TR
dc.contributor.authorID 54525 tr_TR
dc.identifier.volume 16 tr_TR
dc.identifier.issue 3 tr_TR
dc.identifier.startpage 455 tr_TR
dc.identifier.endpage 467 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster