Yöresel ürünlerle işlenmiş gıdalara yönelik lezzet algısının tüketici tutumları üzerine etkisi: Yeni ürün geliştirmede dolgulu çikolata örneği

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Ercik, Cevat
dc.contributor.author Çoban, Ömer
dc.date.accessioned 2023-09-11T12:34:03Z
dc.date.available 2023-09-11T12:34:03Z
dc.date.issued 2023-03-01
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/8284
dc.description.abstract Son yıllarda sağlıklı ürün tüketim bilincinin artmasıyla birlikte tüketicilerin yöresel gıda ürünlerine yönelik satın alma niyeti oluşturdukları görülmektedir. Bu bilinçteki tüketiciler için gıda işletmeleri sahip oldukları menşe, mahreç veya bölge tescilli ürünlerini bir avantaja çevirme, bu durumu onları ikna etme aracı olarak kullanma gayreti içerisine girmektedir. Bu bağlamda işletmeler, ürünlerini pazarlarken "yerli üretim" ifadelerini kullanarak, tüketicileri geliştirmiş oldukları kendi ürünlerine yönelik satın alma niyeti oluşturmaya çabalamaktadır. Bu genel yaklaşımdan hareketle araştırmada deneysel bir tasarım tercih edilmiş olup, Mersin iline ait yöresel ürünler kullanılarak geliştirilen 3 farklı dolgulu çikolata 162 katılımcıya tattırılmıştır. Katılımcılardan veriler deney sonrası duyusal analizlerini ölçmek amacıyla tasarlanmış bir ölçek kullanılarak anket tekniği ile elde edilmiş, daha sonra istatistik paket programından yararlanılarak elde edilen analiz sonuçları yorumlanmıştır. Analizlerde yöresel ürünler arasındaki farklılıklar incelenmiş olup cinsiyetin satın alma ve tavsiye etme niyetini tespit etmeye yönelik olarak bağımsız iki değişkenli t testi ve eşleştirilmiş örneklem t testlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre menşe adı tescilli ürünlerle (yöresel ürünlerle) elde edilen çikolataları satın alma ve tavsiye etme niyetlerine pozitif bir etki oluşturduğu ve duyusal kriterlerde de çikolatalar arasında anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract In recent years, with the increase in awareness of healthy product consumption, it has been observed that consumers have developed a purchasing intention for local food products. Food businesses are trying to turn their origin, provenance or regionally registered products into an advantage and use it as a means of persuading consumers who are conscious of this. In this context, an experimental design was preferred in the study, and three different chocolate varieties with fillings developed using local products from Mersin province were tasted by 162 participants. Data from the participants were obtained using a questionnaire technique with a scale designed to measure their sensory analysis after the experiment, and then the analysis results obtained using statistical software were interpreted. The differences between local products were examined in the analyses, and independent two-variable t-tests and paired sample t-tests were used to determine the purchasing and recommending intentions of gender. According to the results of the research, the registered origin name (local product) had a positive effect on the purchasing and recommending intentions of the chocolates, and significant differences were found between the chocolates in sensory criteria. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Yöresel ürün tr_TR
dc.subject Çikolata tr_TR
dc.subject Ürün geliştirme tr_TR
dc.subject Duyusal analiz tr_TR
dc.subject Local product tr_TR
dc.subject Sensory analysis tr_TR
dc.subject Product development tr_TR
dc.title Yöresel ürünlerle işlenmiş gıdalara yönelik lezzet algısının tüketici tutumları üzerine etkisi: Yeni ürün geliştirmede dolgulu çikolata örneği tr_TR
dc.title.alternative The effect of the perception of flavor of food processed with local products on consumer attitudes: The sample of filled chocolate in new product development tr_TR
dc.type doctoralThesis tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/turizm rehberliği bölümü/turizm rehberliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 43363 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster