Kapadokya'yı ziyaret eden turistlerin yaşayan mutfak deneyimleri üzerine bir araştırma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Dönmez Özel, Büşra
dc.contributor.author Dursun Küçükoğlu, Meral
dc.date.accessioned 2023-03-24T10:32:46Z
dc.date.available 2023-03-24T10:32:46Z
dc.date.issued 2022-04-01
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/8108
dc.description.abstract İnsanoğlunun yeryüzüne ayak bastığı ilk andan yaşadığımız güne dek geçmiş olan süreç boyunca yiyecek içecek işletmelerinde sürekli değişim geçirmiş ve bu olay çeşitli sürelerde çeşitli mutfak akımlarının meydana gelmesine sebep olmuştur. Bu düşünceden yola çıkılarak yapılan çalışmanın amacını yaşayan mutfak uygulamasını deneyimlemek isteyen yerli ve yabancı turistlerin yaşayan mutfak deneyimlerinin demografik özelliklere göre farklılıklarını ölçmek oluşturmaktadır. Konunun önemi ve yeni bir uygulama olması sebebiyle örneklem belirleme aşamasında, tesadüfi olmayan örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Çalışmada uygulanan veri toplama tekniği ise sosyal bilimlerde sıkça başvurulan anket tekniğidir. Toplanan verilerin öncelikle güvenirlik analizi ve normallik dağılımına bakılmış, faktör analizi yapılmış ve daha sonra yüzde, frekans, aritmetik ortalama standart sapma gibi temel analizler yapılmıştır. Son olarak ise toplanan verilere T- testi ve One-Way ANOVA yapılmıştır. Kapadokya'yı ziyaret eden turistlerin yaşayan mutfak deneyimlerinin demografik özelliklerine göre farklılıklarının ortaya konulması amacıyla Nevşehir'de bulunan ve yaşayan mutfak üzerine ilk çalışmaları yapan bir konaklama işletmesine toplamda 500 anket dağıtılmış ve 356 adet anket geri toplanmış ve belirlenen analizler yapılıp yorumlanmıştır. Bulgular sonucunda; turistlerin yaşayan mutfak uygulaması ile ilgili deneyimlerinde özellikle eğitim ve estetik deneyim algısının baskın olarak öne çıktığı ve turistlerin demografik özelliklerine göre deneyim boyutları ortalamaları arasında anlamlı farklar olduğu belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Throughout the process from the first moment that human beings set foot on the eart to the day we live, food and beverage businesses have undergone constant changes, and this event has led to the occurrence of various kitchen trends at various times. Based on this idea, the aim of the study is to measure the differences in the living cuisine application according to demographic characteristics. Due to the importance of the subject and the fact that it is a new application, non-random sampling method was preferred in the sampling stage. The data collection technique applied in the study is the questionnaire technique, which is frequently used in social sciences. First of all, the reliability analysis was performed, and then basic analyzes such as percentage, frequency, arithmetic mean Standard deviation were made. Finally, T-test and One- Way ANOVA were performed on the collected data. In order to reveal the differences between the Living Cuisine Experiences of the Tourists Visiting Cappadocia and their demographic characteristics, a total of 500 Questionnaires were distributed to an accommodation business in Nevşehir, which made the first studies on the living cuisine, and 356 questionnaires were collected back and the determined analyzes were made and interpreted. As a result of the findings; it has been determined that the perception of education and aesthetic experience is dominant in the experiences of the tourists regarding the living kitchen application, and there are significant differences between the averages of the experience dimensions according to the demographic characteristics of the tourists. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Gastronomi tr_TR
dc.subject Deneyim tr_TR
dc.subject Yaşayan mutfak deneyimi tr_TR
dc.subject Kapadokya tr_TR
dc.subject Gastronomy tr_TR
dc.subject Experience tr_TR
dc.subject Living culinary experience tr_TR
dc.subject Cappadocia tr_TR
dc.title Kapadokya'yı ziyaret eden turistlerin yaşayan mutfak deneyimleri üzerine bir araştırma tr_TR
dc.title.alternative A research on living kitchen experiences of tourists visiting cappadocia tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz turizm meslek yüksekokulu/seyahat-turizm ve eğlence hizmetleri bölümü/turizm ve seyahat hizmetleri pr. tr_TR
dc.contributor.authorID 44186 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster