Kuru kıymada sorpsiyon izotermleri ve sorpsiyon izosterik ısısının belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Aktaş, Nesimi
dc.date.accessioned 2021-11-26T08:08:07Z
dc.date.available 2021-11-26T08:08:07Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5887
dc.description.abstract Araştırmada geleneksel bir ürün olan kuru kıymada 4°C, 15°C ve 25°C’de farklı nispi nem değerlerine sahip olan dokuz farklı tuz çözeltisi (LiCl %11.3, CH3COOK %23,11, MgCl2 %33,07, K2CO3 %43,16, Mg(NO3)2 %54,38, NaNO2 %65,5, NaCl %75,47, KCl %85,11 ve BaCl2 %90,69) kullanılarak sorpsiyon izotermleri belirlenerek, sorpsiyon izosterik ısıları Clausius-Clapeyron eşitliği ile tespit edilmiştir. Elde edilen deneysel veriler hem lineer (Modifiye Chen, GAB, Halsey, Iglesias ve Chirife, Oswin, ve Smith), hem de lineer olmayan ve sıcaklığa bağlı olan (Modifiye Henderson, Chung Pfost, Modifiye Halsey, Henderson ve Peleg) eşitliklerine uyumlulukları belirlenerek en iyi uyum veren model ya da modeller tespit edilmiştir. Elde edilen deneysel verilerden sorpsiyon izotermlerinin Tip-II özelliğe sahip olduğu ve sorpsiyon verilerinin Peleg eşitlikliğine oldukça yüksek bir uyum gösterdiği bulunmuştur. Sorpsiyon izosterik ısılarının artan nem içeriğiyle azaldığı tespit edilmiştir. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess tr_TR
dc.subject Kuru kıyma, sorpsiyon izotermi, sorpsiyon izosterik ısısı tr_TR
dc.title Kuru kıymada sorpsiyon izotermleri ve sorpsiyon izosterik ısısının belirlenmesi tr_TR
dc.type project tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tr_TR
dc.contributor.authorID 2543 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-4741-9867 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster