Asma genetik kaynaklarımız ve Nevşehir ili üzüm çeşitleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Uysal, Tamer
dc.contributor.author Yaşasın, Ahmet Semih
dc.date.accessioned 2021-11-12T13:03:54Z
dc.date.available 2021-11-12T13:03:54Z
dc.date.issued 2017-10-20
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5725
dc.description.abstract Ülkemiz bağcılık için en elverişli iklim kuşağı üzerinde bulunmakta olup asmanın anavatanları arasındadır. Bölgede yüzyıllar boyunca süregelen bağcılık faaliyetleri çok sayıda üzüm çeşidinin varlığına yol açmıştır. Vitis vinifera L. Türkiye'nin hemen her yerinde yetiştiği düşünülürse çok zengin ve değişik özelliklere sahip yerel çeşit/tip olarak genetik kaynağa sahiptir. Son yıllarda yapılan çalışmalar ile Tekirdağ Milli Koleksiyon Bağında 1.435 genotip muhafaza altına alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, Nevşehir ili yerel asma genetik kaynaklarının tespit edilmesi ve muhafaza altına alınmasıdır. Nevşehir ilinde yapılan sörvey çalışmalarında Emir, Dimrit, Çavuş ve Parmak üzüm çeşitlerinin yanında İsmailoğlu, Devedişi, Kayseri karası, Topak çavuş, Hacıoğlu siyahı, Ağın, Beyler, Çubuk siyahı, Çubuk beyazı, Horoz karası ve Kalecik beyazı gibi genotipler de tespit edilmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Turkey is located on most suitable climatical conditions for viticulture and is well known as one of origins of Vitis species. On going viticultural activities in this geography for thousands of years has led to presence of many grape varieties. If the vine is considered as grown in almost every part of Turkey, Vitis vinifera L. has a very rich genetic resources as local varieties with different varieties / types. In recent years, 1435 genotypes have been kept under Tekirdağ National Collection Vineyard. The aim of this study is determination and preservation of local grapevine genetic resources in Nevşehir province. In these surveys, some genotypes were also defined such as İsmailoğlu, Devedişi, Kayseri karası, Topak çavuş, Hacıoğlu siyahı, Ağın, Beyler, Çubuk siyahı, Çubuk beyazı, Horoz karası and Kalecik beyazı beside the varieties of Emir, Dimrit, Çavuş and Parmak grapes in the province of Nevşehir tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Genetik kaynaklar tr_TR
dc.subject Üzüm tr_TR
dc.subject Nevşehir tr_TR
dc.subject Genetic resources tr_TR
dc.subject Grape tr_TR
dc.title Asma genetik kaynaklarımız ve Nevşehir ili üzüm çeşitleri tr_TR
dc.title.alternative Vine genetic resources and grape varieties of Nevşehir province tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID 0000 tr_TR
dc.identifier.volume 6 tr_TR
dc.identifier.issue Özel Sayı tr_TR
dc.identifier.startpage 132 tr_TR
dc.identifier.endpage 136 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster