Bazı yem bezelyesi hat ve çeşitlerinin farklı sıcaklıklarda çimlenme ve çıkış performanslarının belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Çaçan, Erdal
dc.contributor.author Özbay, Nusret
dc.contributor.author Kökten, Kağan
dc.date.accessioned 2021-11-12T13:02:59Z
dc.date.available 2021-11-12T13:02:59Z
dc.date.issued 2016-04-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5720
dc.description.abstract Bu çalışma, bazı yem bezelyesi (Pisum sativum ssp. arvense L.) hat ve çeşitlerinin farklı sıcaklıklarda çimlenme ve çıkış oranlarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Denemede materyal olarak 13 adet yem bezelyesi hat ve çeşidi kullanılmıştır. Yem bezelyesi tohumları dört farklı sıcaklıkta (10 0 C, 20 0 C, 24 0 C ve 30 0 C) çimlenme ve çıkış testlerine tabi tutulmuştur. Hat ve çeşitler çimlenme oranı ve hızı ile çıkış oranı ve hızı bakımından karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre en iyi çimlenme oranları 10 0 C, 20 0 C ve 24 0 C’de çimlendirilen yem bezelyesi tohumlarından elde edilmiştir. Bu sıcaklıklarda en yüksek çimlenme oranı istatistiksel olarak aynı grupta yer alan 88P038-4-3-683, Spring pea 3-638, P57B, P101 ve P104 hatları ile Atos ve Özkaynak çeşitlerinden elde edilmiştir. Tüm sıcaklık değerlerinde benzer çıkış oranları elde edilmesine karşın 88P038-4-3-683, Spring pea 3-638, P57B ve P101 hatları ile Özkaynak, Reyna ve Bolero çeşitlerinin en yüksek değerleri vererek öne çıktıkları tespit edilmiştir. Hem çimlenme oranı hem de çıkış oranı açısından en iyi performans Spring pea 3-638, P101 ve P104 hatlarından elde edilmiştir. Sıcaklık arttıkça çimlenme ve çıkış hızları da doğru orantılı bir şekilde artmıştır. tr_TR
dc.description.abstract This study was conducted to determine germination and emergence rates of some forage pea (Pisum sativum ssp. arvense L.) lines and varieties at different temperatures. As plant material, 13 forage pea lines and varieties were used for the experiment. The forage pea seeds were subjected to germination and emergence tests at four different temperatures (10 0 C, 20 0 C, 24 0 C, and 30 0 C). The lines and varieties were compared for rates and percentages of germination and emergence. According to the research results, the best germination rates were obtained from forage pea seeds germinated at 10 0 C, 20 0 C, and 24 0 C. At these temperatures, the highest germination and emergence rates were obtained from 88P038-4-3-683, Spring pea 3-638, P57B, P101, P104, Atos and Özkaynak lines and/or varieties falling into the same group as the statistical. Although similar emergence rates were obtained at all temperatures evaluated, giving the highest values of 88P038-4-3-683, Spring pea 3-638, P57B ve P101, Özkaynak, Reyna and Bolero lines and varieties were found to be come forward. The best performance in terms of both emergence and germination rate was obtained from the Spring pea 3-638, P101, and P104 lines. Germination and emergence rates increased with increasing temperature. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Yem bezelyesi tr_TR
dc.subject Çimlenme tr_TR
dc.subject Çıkış tr_TR
dc.subject Sıcaklık tr_TR
dc.subject Forage pea tr_TR
dc.subject Germination tr_TR
dc.subject Emergence tr_TR
dc.subject Temperature tr_TR
dc.title Bazı yem bezelyesi hat ve çeşitlerinin farklı sıcaklıklarda çimlenme ve çıkış performanslarının belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of germination and emergence performances of some forage pea lines and varieties at different temperatures tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Bingöl Üniversitesi/gıda, tarım ve hayvancılık meslek yüksekokulu/bitkisel ve hayvansal üretim bölümü/tarla bitkileri pr. tr_TR
dc.contributor.authorID 23680 tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue Özel Sayı tr_TR
dc.identifier.startpage 62 tr_TR
dc.identifier.endpage 68 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster