Dental plak oluşumundan sorumlu mikroorganizmalar ve bunların tüketilen gıdalarla ilişkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Türkmen, Burcu
dc.contributor.author Ayhan, Kamuran
dc.contributor.author Güneş Altuntaş, Evrim
dc.date.accessioned 2021-11-12T13:02:35Z
dc.date.available 2021-11-12T13:02:35Z
dc.date.issued 2016-04-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5718
dc.description.abstract Biyofilm yapıları yüzeylere DNA, protein ve polisakkarit içeren bir ekzopolisakkarit tabaka içinde tutunan mikroorganizma kümeleri olarak tanımlanmaktadır. Dental plak diğer bir deyişle biyofilm diş yüzeylerinde pek çok nedenle oluşabilmektedir. Daha çok streptokok türlerinin neden olduğu bu yapılarda farklı pek çok mikroorganizmanın var olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Dental plak olarak başlayan yapıların diş çürükleri ve hastalıkları ile ilişkili olduğu da bilinmektedir. Dolayısıyla, ağız ve diş sağlığını korumak açısından biyofilm yapılarını engelleyebilecek önlemlerin alınması gerekmektedir. Tükettiğimiz gıdaların çoğunun plak oluşumuna katkıda bulunduğu, özellikle sakkaroz başta olmak üzere karbonhidratların bakteriyel yapıların gelişimini teşvik ettiği ileri sürülmektedir. Buna karşın, bazı bitki ekstraktlarının biyofilm oluşumunu azaltıcı/engelleyici etkisinin olduğu ileri sürülmektedir. Günlük diyetimizde yer alan bitkisel gıdalar diş sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir. Son yıllarda özellikle probiyotik gıda tüketiminin insanların immün sistemi ve bazı hastalıklara karşı korunmasındaki etkisi ise çeşitli araştırmalarla gösterilmiştir. Dental plak oluşumunun önlenmesi bakımından, bu gibi gıdaların tüketimi ile probiyotik mikroorganizmaların biyofilm yapısındaki popülasyonunun arttırılması ve streptokok kaynaklı hastalık etmeni bakterilerin uzaklaştırılmasında olumlu etki oluşturduğu ifade edilmektedir. Sonuç olarak, günlük diyetimizde yer alan gıdaların dental plak oluşumuna olumlu ya da olumsuz yönde katkısı sözkonusudur. tr_TR
dc.description.abstract Biofilms are determined as the microorganism communities that are adherent into exopolysaccharide containing DNA, protein and polysaccharide. Dental plaque, in other word biofilm, can be formed on tooth surfaces due to many reasons. It is exhibited in various studies that many microorganisms are included in this structure which is formed by mainly streptococci. It is also known that the formation starts with dental plaque may be in the relationship between dental caries and diseases. Therefore, in order to protect oral health some precautions should be taken to prevent biofilm formation. It is asserted that consumed food has contribution on dental plaque formation, the carbohydrates especially saccharose encourage the bacterial growth. Whereas, decreasing/inhibiting effect of some plant extracts on biofilms are put forward. The plant origin foods in our Daily diet are significant to sustain tooth health. In recent years the effect of probiotic food consuming on the immune system of people and protective effect against diseases has been presented in various studies. It is determined that in order to inhibition of dental plaque formation, with the consumption of such foods, increasing the population of probiotic microorganisms in biofilms and removing the pathogenic bacteria like streptococci create a positive impact. As a conclusion, the foods involved in our daily diet have a positive or negative impact on dental plaque formation. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Dental plak tr_TR
dc.subject Gıda tüketimi tr_TR
dc.subject Bitkisel gıdalar tr_TR
dc.subject Probiyotik tr_TR
dc.subject Dental plaque tr_TR
dc.subject Food consumption tr_TR
dc.subject Plant foods tr_TR
dc.subject Probiotics tr_TR
dc.title Dental plak oluşumundan sorumlu mikroorganizmalar ve bunların tüketilen gıdalarla ilişkisi tr_TR
dc.title.alternative The microorganisms responsible for dental plaque formation and the relation of these microorganisms with consumed foods. tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi/insan ve toplum bilimleri fakültesi/mütercim ve tercümanlık bölümü/mütercim tercümanlık anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 24244 tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue Özel Sayı tr_TR
dc.identifier.startpage 51 tr_TR
dc.identifier.endpage 61 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster