Ordu’da (Türkiye) yetiştirilen ‘Hayward’ kivi çeşidinin önemli kimyasal bileşenleri ve fiziksel özellikleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Kubal, Caner
dc.contributor.author Mazı, Bekir Gökçen
dc.contributor.author Bostan, Saim Zeki
dc.date.accessioned 2021-11-12T13:02:09Z
dc.date.available 2021-11-12T13:02:09Z
dc.date.issued 2017-12-21
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5715
dc.description.abstract Bu araştırma, 2015 yılında Ordu’nun ilçelerinde (Altınordu, Çaybaşı, Fatsa, Gülyalı, İkizce, Kabadüz, Perşembe, Ulubey, Ünye) yetiştirilen Hayward kivi çeşidinin kimyasal ve fiziksel özelliklerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma sonucunda yeme olumunda fiziksel özelliklerden meyve ağırlığı 77,540 g ile 114,893 g, meyve eni 47,217 mm ile 53,357 mm, meyve boyu 59,970 mm ile 69,497 mm, meyve kalınlığı 43,467 mm ile 48,377 mm, hacim 77,500 ml ile 110,417 ml, yoğunluk 0,990 g/ml ile 1,063 g/ml, kabuk kalınlığı 0,777 mm ile 1.333 mm, meyve eti sertliği 0,987 kg/cm² ile 1,500 kg/cm², meyve suyu randımanı % 63,570 ile % 69,283 arasında değişim göstermiştir. Kimyasal özelliklerden SÇKM % 10,433 ile % 12,150, pH değeri 3,317 ile 3,460, TEA değeri % 1,170 ile % 1,387, C vitamini değeri 29,000 mg/100g ile 56,833 mg/100g, toplam kuru madde miktarı % 14,157 ile % 15,767, glukoz miktarı 36,140 g/l ile 47,177 g/l, fruktoz miktarı 37,443 g/l ile 49,647 g/l, sukroz miktarı 10,547 g/l ile 18,150 g/l, toplam fenolik madde miktarı 35,922 mg GAE/100g ile 52,900 mg GAE/100g, kül miktarı % 7,030 ile % 11,277, fosfor miktarı 49,333 mg/kg ile 119,333 mg/kg, potasyum miktarı 2166,330 mg/kg ile 2264,330 mg/kg, sodyum miktarı 13,167 mg/kg ile 20,233 mg/kg, kalsiyum miktarı 64,333 mg/kg ile 250,333 mg/kg, magnezyum miktarı 13,333 mg/kg ile 103,333 mg/kg aralığında değişim göstermiştir. Gülyalı ilçesinde yetiştirilen meyvelerin diğer ilçelere oranla kalite bakımından daha iyi özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir tr_TR
dc.description.abstract This research has been carried out with the aim of determining the chemical and physical properties of ‘Hayward’ kiwifruit grown in the districts of Ordu province (Turkey) in 2015. As a result of the study, from the physical properties at the eating-ripe; fruit weight, width, length, thickness, volume, density, thickness of fruit rind, texture of pulp, fruit juice yield ranged between 77.540 g and 114.893 g, 47.217 mm and 53.357 mm, 59.970 mm and 69.497 mm, 43.467 mm and 48.377 mm, 77.500 ml and 110.417 ml, 0.990 g/ml and 1.063 g/ml, 0.777 mm and 1.333 mm, 0.987 kg/cm² and 1.500 kg/cm², 63.570% and 69.283%, respectively. The chemical properties; total soluble solids ranged between 10.433% and 12.150%, pH 3.317 and 3.460, TA 1.170% and 1.387%, vitamin C 29.000 mg/100g and 56.833 mg/100g, total dry matter 14.157% and 15.767%, glucose concentration 36.140 g/l and 47.177 g/l, fructose concentration 37.443 g/l and 49.647 g/l, sucrose concentration 10.547 g/l and 18.150 g/l, total phenolic content 35,922 mg GAE/100g and 52,600 mg GAE/100g, ash 7.030% and 11.277%, phosphor content 49.333 mg/kg and 119.333 mg/kg, potassium content 2166.330 mg/kg and 2264.330 mg/kg, sodium content 13.167 mg/kg and 20.233 mg/kg, calcium content 64.333 mg/kg and 250.333 mg/kg, magnesium content 13.333 mg/kg and 103.333 mg/kg. It has been identified that the fruits grown in Gülyalı district have way better properties in terms of quality compared with other districts tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Kivi tr_TR
dc.subject Hayward tr_TR
dc.subject Kimyasal tr_TR
dc.subject Fiziksel tr_TR
dc.subject Ordu tr_TR
dc.subject Kiwifruit tr_TR
dc.subject Chemical tr_TR
dc.subject Physical tr_TR
dc.title Ordu’da (Türkiye) yetiştirilen ‘Hayward’ kivi çeşidinin önemli kimyasal bileşenleri ve fiziksel özellikleri tr_TR
dc.title.alternative The important chemical and physical properties of kiwifruit ‘Hayward’ variety grown in Ordu province of Turkey tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi/ziraat fakültesi/gıda mühendisliği bölümü/gıda bilimleri anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 15950 tr_TR
dc.identifier.volume 6 tr_TR
dc.identifier.issue Özel Sayı tr_TR
dc.identifier.startpage 280 tr_TR
dc.identifier.endpage 296 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster