Türkiye’nin Avrupa birliği şarap pazarında rekabet gücü

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Uysal, Hülya
dc.contributor.author Saner, Gamze
dc.contributor.author Atış, Ela
dc.contributor.author Gümüş, Sevtap
dc.contributor.author Karabat, Selçuk
dc.date.accessioned 2021-11-12T12:49:57Z
dc.date.available 2021-11-12T12:49:57Z
dc.date.issued 2016-04-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5678
dc.description.abstract Türkiye coğrafi açıdan, uygun toprak ve iklim koşullarına sahip olmasından dolayı kaliteli ve farklı şaraplık üzüm çeşitlerinin üretilebileceği bir ülkedir. Ancak şaraplık üzüm üretimi yıllar içerisinde ihmal edilmiştir. Türkiye’de üretilen üzümün, sadece %2,5-3’lük bölümü şaraplık olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada; Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) şarap pazarındaki rekabet gücünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 2000-2014 dönemine ilişkin makro ekonomik veriler kullanılmış ve analizlerde “Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler” (AKÜ) indeksinden yararlanılmıştır. AKÜ-Balassa indeksi ile ilgili bulgulara bakıldığında Türkiye’nin Avrupa Birliği pazarındaki şarap dış satımında, Almanya’ya karşı rekabet gücünün bulunduğu sonucuna varılmıştır. Belçika, Hollanda, Fransa, İtalya, İspanya gibi diğer ülkelerin karşısında ise rekabet gücünün kalmadığı belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Geographically, Turkey has the most suitable soil and climatic conditions for growing quality and different wine grape varieties. However wine grape growing has been neglected for many years. It is estimated that 2,5-3% of grape production devoted to making wine. The aim of this study is to determine Turkey’s comparative advantage and international competitiveness in the EU wine market. In this study macro-economic data were used for the period 2000-2014. The analysis is based on Balassa’s (1965) “Revealed Comparative Advantage (RCA) index. The analysis based on Balassa’s indices shows that Turkey has a comparative advantage oriented to German wine market. Turkey has accordingly got the revealed comparative disadvantages against other countries (Belgium, Holland, France, Spain, Italy). tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Şaraplık üzüm tr_TR
dc.subject Rekabet gücü tr_TR
dc.subject AKÜ-Balassa indeksi tr_TR
dc.subject Türkiye tr_TR
dc.subject Avrupa Birliği tr_TR
dc.subject Wine grape tr_TR
dc.subject Competitiveness tr_TR
dc.subject RCA- Balassa indice tr_TR
dc.subject Turkey tr_TR
dc.subject European union tr_TR
dc.title Türkiye’nin Avrupa birliği şarap pazarında rekabet gücü tr_TR
dc.title.alternative Competitiveness of Turkey in the european union wine market tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID 0000 tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue Özel Sayı tr_TR
dc.identifier.startpage 144 tr_TR
dc.identifier.endpage 149 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster