Yağlı tohum çeşidi ve transesterifikasyon yöntemlerinin biyoyakıt üretimine ve kalitesine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Yüksel, Yavuz
dc.contributor.author Dağdelen, Ayhan
dc.date.accessioned 2021-11-12T12:46:46Z
dc.date.available 2021-11-12T12:46:46Z
dc.date.issued 2016-04-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5672
dc.description.abstract Tükenmekte olan enerji kaynakları yenilenebilir enerji konusunu dünyanın gündemine taşımıştır. Bitkisel ürünlerden biyoyakıt eldesi konusunda giderek artan çalışmalar üretim maliyeti ile birlikte elde edilen ürünün kalitesini de optimize etme noktasına ulaşmıştır. Temel olarak hammadde çeşidi ile üretim yönteminin elde edilen biyodizel kalitesinde etkileri bulunmaktadır. Kanola, ayçiçek, soya, aspir, pamuk, fındık, yağ keteni, mısırözü, palmiye ve jatropa gibi yağlı tohum bitkileri ile hayvansal yağlar, yağ teknolojileri yan ürünleri ve bitkisel yağların rafinasyonunda kullanılan ağartma toprakları biyozidel üretiminde kullanılabilmektedir. Genel olarak bitkisel yağların katalizör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile reaksiyonunu içeren biyodizel üretimi konvansiyonel transesterifikasyon olarak tanımlanmaktadır. Son zamanlarda ise yağlı tohumlardan ham yağ üretimine gerek kalmadan doğrudan gerçekleştirilen reaksiyona ise in situ transesterifikasyon adı verilmektedir. Bu yöntem ürün kalitesinin yanında maliyeti ve üretim süresini de etkilemektedir. Her iki transesterifikasyon yönteminde de yağ:alkol molar oranı ile katalizör tipi ve miktarı da kaliteye etki etmektedir. ASTM D6751 standartları biyodizelin kinematik viskozitesi, bulutlanma noktası, asit sayısı, oksidasyon stabilitesi gibi kalite parametreli ile ilgili limitleri içermektedir. Bu çalışmada özellikle son yıllarda yapılan çalışmalardan farklı hammaddelerin ve farklı üretim proseslerinin biyodizel üretimine ve kalitesine etkileri derlenmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Renewable energy are popular in the world recently because of wasting energy resources. The studies on the biofuel production from vegetable products has reached to the point of working to optimize the quality of the products with the production costs. Basically, variety of raw materials and biofuel production methods has effects on the quality of biofuel. Oilseed crops such as canola, sunflower, soybean, safflower, cottonseed, nuts, oil flax, corn, palm and jatropa, and animal fats, by products of oil technologies and bleaching earth used in the refining of vegetable oils can be used in biodiesel production. In general, the production of biodiesel the reaction of vegetable oil comprising a short chain alcohol in the presence of a catalyst is defined as conventional transesterification. Recently, the reaction applied directly, without the production of crude oil from oil seeds, are called as in situ transesterification. This method affects the cost and production duration besides product quality. Oil:alcohol molar ratio, catalyst type and amount influence the quality in both transesterification methods. ASTM D6751 standards include limits on the quality parameters such as kinematic viscosity, cloud point, acid number, oxidation stability for biodiesel. In this study, the effects of different raw materials and different production processes on the quality of biodiesel according to the recent studies have been reviewed. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Biyoyakıt tr_TR
dc.subject Yağlı tohum tr_TR
dc.subject Biyodizel üretimi tr_TR
dc.subject Biyodizel kalitesi tr_TR
dc.subject Biofuel tr_TR
dc.subject Oilseed tr_TR
dc.subject Biofuel production tr_TR
dc.subject Biofuel quality tr_TR
dc.title Yağlı tohum çeşidi ve transesterifikasyon yöntemlerinin biyoyakıt üretimine ve kalitesine etkileri tr_TR
dc.title.alternative The effects of oilseed variety and transesterification method on biofuel production and quality tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Balıkesir Üniversitesi/mühendislik fakültesi/gıda mühendisliği bölümü/gıda teknolojisi anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 20482 tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue Özel Sayı tr_TR
dc.identifier.startpage 107 tr_TR
dc.identifier.endpage 117 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster