Armutlu yöresinde yetiştirilen zeytinliklerde verim ile bazı toprak özellikleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Uysal, Erdinç
dc.contributor.author Albayrak, Barış
dc.contributor.author Kayalı, Fatih
dc.contributor.author Karakoç, Ahmet
dc.contributor.author Bıyıklı, Mustafa
dc.contributor.author Daş, Özlem Bengü
dc.date.accessioned 2021-11-12T12:44:25Z
dc.date.available 2021-11-12T12:44:25Z
dc.date.issued 2016-04-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5666
dc.description.abstract Bu çalışma Gemlik çeşidi sofralık zeytin yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Yalova ili Armutlu ilçesinde toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. 97 adet zeytin bahçesinden alınan toprak örneği çalışmanın materyalini oluşturmuştur. Alınan toprak örneklerinde bünye, pH, EC, kireç, organik madde, alınabilir fosfor ve değişebilir potasyum analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda genel olarak toprak örneklerinin tınlı ve killi tınlı bünyede, kireç içeriklerinin çok düşük, toprak reaksiyonunun nötr ve asit karakterli oldukları görülmüştür. Organik madde ve alınabilir fosfor miktarları ise düşükten yüksek seviyeye kadar değişen oranlarda bulunmuştur. Zeytin bahçesi topraklarının değişebilir potasyum içerikleri ise çoğunlukla düşük ve çok düşük seviyelerde bulunmuştur. Toprak özellikleri ve elde edilen verim değerleri arasında yapılan korelasyon hesaplamaları sonucunda verim değerleri ile ağaç yaşı, toprakta elektriki iletkenlik, kireç, alınabilir fosfor ve değişebilir potasyum içerikleri arasında önemli ve pozitif yönlü ilişkiler bulunmuştur. tr_TR
dc.description.abstract This experiment was carried out to determine some physical and chemical properties of soils in which Gemlik olive cultivar is grown in Armutlu, Yalova region. The soil samples taken from 97 olive gardens consist the material of study. Texture, pH, EC, lime, organic matter, available phosphorus and exchangeable potassium analyses were done to the soil samples. As a consequence of the analyses; it was seen that the soil samples were usually loam sand clay loam textured, with low lime content and neutral and acid characterized soil reaction. The amounts of organic matter and available phosphorus were found at differentiating level either high or in low levels. The exchangeable potassium content of olive garden soil is mostly found at low and very-low levels. As a result of correlation calculations done between the soil characteristics and the obtained yield values; significant and positive relations were found between the yield values and age of tree, electrical conductivity in the soil, lime, available phosphorus and exchangeable potassium contents. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Zeytin tr_TR
dc.subject Gemlik çeşidi tr_TR
dc.subject Verim tr_TR
dc.subject Toprak verimliliği tr_TR
dc.subject Olive tr_TR
dc.subject Gemlik cultivar tr_TR
dc.subject Yield tr_TR
dc.subject Soil fertility tr_TR
dc.title Armutlu yöresinde yetiştirilen zeytinliklerde verim ile bazı toprak özellikleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of the relationship between yield and some soil properties of olive grove cultivated in Armutlu tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.authorID 0000 tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue Özel Sayı tr_TR
dc.identifier.startpage 19 tr_TR
dc.identifier.endpage 31 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster