Salvia verticillata subsp. amasiaca’nın toplam fenolik madde ve antioksidan kapasitesinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Genç, Nusret
dc.contributor.author Bayan, Yusuf
dc.date.accessioned 2021-11-12T12:41:16Z
dc.date.available 2021-11-12T12:41:16Z
dc.date.issued 2016-12-31
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5656
dc.description.abstract Dünyada geniş bir alana yayılmış olan Salvia türleri, yüksek antioksidan aktiviteye sahip fenolik madde içeriğinden dolayı tıbbi aromatik bitkiler arasında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, Salvia verticillata subsp. amasiaca türünün metanol ekstraktının antioksidan kapasitesini belirlemek için Serbest Radikal Giderme (DPPH), Demir İndirgeme Gücü (FRAP), Bakır İndirgeme Gücü (CUPRAC) ve Serbest Katyon Radikali Giderme (TEAC) antioksidan aktivite testleri ile Toplam Fenolik (TP) ve Toplam Flavonoid (TF) miktarı analizleri yapılmıştır. Yapılan antioksidan testleri sonucunda, DPPH lC50 11,47±0,30, FRAP 22,22 ± 0,36 mmol TE/g eksrakt, CUPRAC 6,67 ± 0,16 mmol TE/g ekstrakt ve TEAC ise 5,77 ± 0,82 lC50 (µg/mL) olarak belirlenmiştir. Toplam fenolik ve toplam flavanoid içeriği sırasıyla 140,18 ± 8,73 mg GAE/g ekstrakt ve 51,56 ± 1,18 mg QE/g ekstrakt olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Salvia verticillata subsp. amasiaca bitkisinin metanol eksraktının yüksek antioksidan aktivite gösterdiği belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.abstract Salvia genus, being as widely growed in the world, due to the antioxidant and phenolic content has an important role in medical aromatic plants. In this study, Salvia verticillata subsp. amasiaca of sage species methanol extracts was determined by the total phenolic and antioxidant activity. Free radical reduction (scavenging), iron reduction power (FRAP), copper reduction power (CUPRAC), free radical ctions reduction (TEAC), total phenolic (TP) and total flavonoids (TF) tests were performed. The results of the tests, scavenging activity DPPH lC50 11,47±0,30, FRAP 22,22 ± 0,36 mmol TE/g extract, CUPRAC 6,67 ± 0,16 mmol TE/g extract and TEAC ise 5,77 ± 0,82 lC50 (µg/mL) was determined. Total phenolic and total flavonoid was determined to be extracted content 140,18 ± 8,73 mg GAE / g of extract and 51,56 ± 1,18 QA / g, respectively. As a result of the Salvia verticillata subsp. amasiaca, was showed a high antioxidant activity tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Salvia verticillata subsp. amasiaca tr_TR
dc.subject Antioxidant ve flavonoids tr_TR
dc.subject DPPH tr_TR
dc.title Salvia verticillata subsp. amasiaca’nın toplam fenolik madde ve antioksidan kapasitesinin belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of antioxidant capacity and total phenolic matter of Salvia verticillata subsp. amasiaca tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi/fen-edebiyat fakültesi/kimya bölümü/biyokimya anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 50585 tr_TR
dc.identifier.volume 5 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 158 tr_TR
dc.identifier.endpage 166 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster