Avrupa Birliği sürecinde gıda sektöründe izlenebilirlik ve Türkiye uygulamaları

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Yılmaz, Serpil
dc.contributor.author Yılmaz, İbrahim
dc.date.accessioned 2021-10-27T12:42:16Z
dc.date.available 2021-10-27T12:42:16Z
dc.date.issued 2017-12-21
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5592
dc.description.abstract İzlenebilirlik; gıda, gıdanın elde edildiği hayvan, yem veya gıdaya karıştırılması tasarlanan ya da karıştırılan maddenin üretim, işleme, dağıtım ile ilgili tüm aşamalarının izlenmesini kapsayan bir sistemdir. Bir gıda ürününün geçmişini izleyebilme, tedarik zinciri boyunca el değiştirmesiyle ilgili tüm bilgileri, kesin ve resmileştirilmiş bir biçimde toplayabilme, hem modern şirketler, hem de gıda güvenliğinin sağlanması açısından kamu için bir zorunluluktur. Bu zorunluluk, yasal düzenlemelere uyum, uluslararası standartlar ve sertifikasyon gereksinimleri, pazarlama stratejileri ve programlarının uygulanması, ürün kökeninin, kimliğinin ve kalitesinin kanıtlanması ve en önemlisi ortaya çıkabilecek sıhhi salgınların yayılmasına karşı etkin tepki yöntemlerinin gerekliliği gibi pek çok nedenden kaynaklanmaktadır. Bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişim, gıda izlenebilirlik sistemlerinin gelişimini de olumlu yönde etkilemektedir. Buna rağmen, gıda izlenebilirliğinin Türkiye şartlarında arz zincirin karmaşık yapısı ve tarım sektöründe karşılaşılan bazı yapısal sorunlar nedeniyle hedeflenen konuma gelmesi gecikmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, mevcut sistem ortaya konularak sistemin daha etkin bir yapı kazanması için yapılması gerekenler tartışılmıştır. tr_TR
dc.description.abstract Traceability is a system containing tracing food, the animal that food is obtained, feed and the substance that is planned or expected to be mixed with food and all the steps of production, procession, distribution of expected material. The ability to monitor the past of a food product, to gather all the information about handover during the supply chain, in a precise and formalized form is a must for the public as well as for the provision of modern companies and food safety. This obligation comes from many reasons such as compliance with legal regulations, international standards and certification requirements, the application of marketing strategies and programs, the provenance of the origin of the product, its identity and quality, and the need for effective response methods against the spread of sanitary outbreaks. The rapid development of information technology also affects the development of food traceability systems positively. Nevertheless, food traceability is delayed due to the complex structure of the supply chain in Turkey and some structural problems in the agricultural sector. Thus, by revealing current system, what to do in order system to gain a more efficient structure is argued in this study. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Gıda güvenliği tr_TR
dc.subject İzlenebilirlik tr_TR
dc.subject İzlenebilirlik sistemleri tr_TR
dc.subject EAN-UCC tr_TR
dc.subject Food safety tr_TR
dc.subject Traceability tr_TR
dc.subject Traceability systems tr_TR
dc.title Avrupa Birliği sürecinde gıda sektöründe izlenebilirlik ve Türkiye uygulamaları tr_TR
dc.title.alternative Traceability and Turkey’s regulations in agricultural sector in eu process tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Akdeniz Üniversitesi/su ürünleri fakültesi/su ürünleri temel bilimleri bölümü/balıkçılık temel bilimleri anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 128625 tr_TR
dc.identifier.volume 6 tr_TR
dc.identifier.issue Özel Sayı tr_TR
dc.identifier.startpage 243 tr_TR
dc.identifier.endpage 253 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster