Hasat öncesi oksalik asit uygulamasının ‘Roxana’ kayısı çeşidinin raf ömrü üzerine etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Sevinç Üzümcü, Seda
dc.contributor.author Koyuncu, Mehmet Ali
dc.contributor.author Onursal, Cemile Ebru
dc.contributor.author Güneyli, Atakan
dc.contributor.author Erbaş, Derya
dc.date.accessioned 2021-10-27T12:27:16Z
dc.date.available 2021-10-27T12:27:16Z
dc.date.issued 2020-05-30
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5543
dc.description.abstract Çalışmada, hasat öncesinde oksalik asit (OA) uygulamasının raf ömrü süresince ‘Roxana’ kayısı çeşidinin meyve kalitesi üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, tahmini hasat tarihinden 7 gün önce farklı dozlarda (0, 1, 2, 4 ve 8 mM) oksalik asit uygulanmıştır. Optimum hasat tarihinde (sert olum döneminde) derilen meyveler oda sıcaklığında (20±1°C) ve %50–60 nem koşullarında 8 gün süreyle raf ömründe tutulmuştur. Raf ömrü süresince 2 gün aralıklarla bazı fiziksel ve kimyasal analizler (ağırlık kaybı, metve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik, meyve rengi, etilen üretimi ve solunum hızı) yapılmıştır. Sonuç olarak, farklı dozlardaki OA uygulamaların hepsi bazı meyve kalite parametrelerindekontrolden daha iyi sonuçlar vermiştir. Özellikle OA’nin 1 mM’lık dozu meyve kalitesinin korunması bakımından en iyi uygulama olduğu saptanmıştır. tr_TR
dc.description.abstract The effect of pre-harvest oxalic acid treatment on the shelf-life of apricot cv. ‘Roxana’ was investigated. For this purpose, different doses (0, 1, 2, 4, and 8 mM) of oxalic acid (OA) solutions were applied 7 days before the optimal harvest stage. Fruit, harvested at optimum stage (firm-ripe stage), transported to the postharvest physiology laboratory, immediately. Harvested fruit was kept at room (20±1°C) temperature and 50–60% relative humidity conditions for 8 days for shelf-life evaluation. During the storage period, some physical and chemical analyses (weight loss, fruit firmness, soluble solids content, titratable acidity, fruit color, ethylene production, and respiration rate) were performed at 2-day intervals. As a result, all doses of OA gave better results than the control group in terms of some quality parameters. Especially, 1 mM dose of OA was the most effective treatment for maintaining fruit quality. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Oksalik asit tr_TR
dc.subject Kayısı tr_TR
dc.subject Raf ömrü tr_TR
dc.subject Kalite tr_TR
dc.subject Oxalic acid tr_TR
dc.subject Apricot tr_TR
dc.subject Shelf-life tr_TR
dc.subject Quality tr_TR
dc.title Hasat öncesi oksalik asit uygulamasının ‘Roxana’ kayısı çeşidinin raf ömrü üzerine etkisi tr_TR
dc.title.alternative Effect of pre-harvest oxalic acid treatment on shelf-life of apricot cv. ‘Roxana’ tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi/ziraat fakültesi/bahçe bitkileri bölümü/bahçe bitkileri anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 11584 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-6671-4730 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0003-4449-6709 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0003-1201-4576 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-8274-0680 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0001-5675-3907 tr_TR
dc.identifier.volume 9 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 73 tr_TR
dc.identifier.endpage 80 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster