Hibrid mısır çeşitlerinin koçan özellikleri ve tane kalite kriterlerinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author İdikut, Leyla
dc.contributor.author Ekinci, Mehmet
dc.contributor.author Gençoğlan, Cafer
dc.date.accessioned 2021-10-27T12:10:47Z
dc.date.available 2021-10-27T12:10:47Z
dc.date.issued 2020-11-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5528
dc.description.abstract Mısır bitkisinde yeni hibrit çeşitlerinin sürekli piyasaya arzı, bölge koşullarında denenmesinin gerekliliğini zorunlu hale getirmektedir. Bu amaçla, Kahramanmaraş koşullarında 2016 yılı ikinci ürün sezonunda, Tavascan, Motri, Calgary, Sancia, P.573, P.32T83, Hydro, Performer, Capuzi, 72MAY80, Simon, Macha, PL 712, Torro, Bolsan, KB 5562, KB 3961 hibrit mısır çeşitlerinin koçan özellikleri ve tane kalite karakterleri araştırılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Hibrid mısır çeşitlerinin koçan püskülü çıkış süresinin 52.0 - 59.0 gün, koçan yüksekliğinin 53.7 - 89.7 cm, koçan uzunluğunun 16.9 - 22.2 cm, koçan çapının 43.5-49.5 mm, koçanda sıra sayılarının 14.5 - 16.9 adet, koçan sırasında tane sayılarının 31.6 - 45.0 adet, koçan tane ağırlıklarının 114.8 - 219.6 g, koçan tane oranlarının % 84.1 -89.5, bin tane ağırlıklarının 274.0 - 383.9 g, tanede protein oranlarının % 7.6-9.6, nişasta oranlarının % 65.5-69.6, yağ oranlarının % 2.4-3.5 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Çeşitler arasında tüm incelenen özellikler yönünden P=0.01 düzeyinde istatistiksel önemli farklılığın olduğu kaydedilmiştir. Bir yıllık araştırma sonucuna göre; protein yönünden Bolsan, Tavascan, 72MAY80, Torro, PL712 hibrit mısır çeşitlerinin, nişasta yönünden P.573, KB3961, Capuzi ve Sancia çeşitlerinin, taze tüketim için uzun koçana sahip Calgary, Hydro ve Simon çeşitlerinin önerilmesi uygun görülmüştür. tr_TR
dc.description.abstract The corn plant are required the necessity of testing in regional conditions, because new hybrid varieties are continuous submission of to the market. For this purpose, ear characteristics and grain quality criteria of hybrid maize varieties (Tavascan, Motri, Calgary, Sancia, P.573, P.32T83, Hydro, Performer, Capuzi, 72MAY80, Simon, Macha, PL 712, Torro, Bolsan, KB 5562, KB 3961) were investigated in the second crop season growing in 2016 under Kahramanmaraş conditions. The study was carried out with 3 replications according to random blocks the trial model. It was determined that ear silk period, first ear height, ear length, ear diameter, the row number of ear, the number of grain on the ear row, grain weight of ear, grain ratio of cob, 1000 grain weight, protein ratio, starch ratio and oil ratio ranged from 52.0-59.0 day, 53.7-89.7 cm, 16.9-22.2 cm, 43.5-49.5 mm, 14.5-16.9, 31.6-45.0, 114.8-219.6 g, 84.1-89.5%, 274.0-383.9 g, 7.6-9.6%, 65.5-69.6%, 2.4-3.5% respectively. It was noted that there was a statistically significant difference of P=0.01 in terms of all studied characteristics among cultivars. According to one-year research results; It are recommended as appropriate Bolsan, Tavascan, 72MAY80, Torro, PL712 hybrid corn varieties in terms of protein, P.573, KB3961, Capuzi and Sancia varieties in terms of starch, Calgary, Hydro and Simon varieties with long cob for fresh consumption. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Mısır tr_TR
dc.subject Koçan tr_TR
dc.subject Tane özellikleri tr_TR
dc.subject Corn tr_TR
dc.subject Ear tr_TR
dc.subject Grain characteristics tr_TR
dc.title Hibrid mısır çeşitlerinin koçan özellikleri ve tane kalite kriterlerinin belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of ear characteristics and grain quality criteria of hybrid corn varieties tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi/ziraat fakültesi/tarla bitkileri bölümü/tahıllar ve yemeklik baklagiller anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 158556 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-0685-7158 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0003-4717-737 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-4559-4354 tr_TR
dc.identifier.volume 9 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 142 tr_TR
dc.identifier.endpage 153 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster