Enzim uygulaması ve pastörizasyon işleminin kozan misket portakalından elde edilen meyve suyunun aroması üzerine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Şen, Kemal
dc.date.accessioned 2021-09-24T06:58:55Z
dc.date.available 2021-09-24T06:58:55Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/5197
dc.description.abstract Bu çalışmada, Kozan Misket portakalından elde edilen meyve suyuna, aroma artırıcı özelliği olan ve β-glikozidaz içeren ticari AR-2000 enzimini ve pastörizasyon işlemini uygulamak ve bu işlemlerin meyvenin aroma bileşimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Aroma maddelerinin ekstraksiyonu sıvı-sıvı ve katı faz ekstraksiyon yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Portakal suyundaki aroma maddelerinin miktarlarının hesaplanmasında ve tanımlanmasında GC-FID ve GC-MS teknikleri kullanılmıştır. Isıl işlem uygulanmamış kontrol örneğinde 110 adet, ısıl işlem uygulanmış kontrol örneğinde 113 adet, ısıl işlem uygulanmamış enzimli örnekte 113 adet, ısıl işlem uygulanmış enzimli örnekte 114 adet serbest aroma bileşiği tanımlanmıştır. Tüm örneklerde 40 adet serbest aroma bileşiği tespit edilmiştir. Ticari enzim uygulaması portakal suyunda önemli derecede aromayı artırıcı etkide bulunmuştur. Ancak ısıl işlem uygulaması serbest aroma bileşikleri üzerinde azaltıcı bir etkisi olmakla birlikte bağlı aromanın serbest hale geçmesinde de düşük de olsa etkili olmuştur. tr_TR
dc.description.sponsorship Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi NEÜBAP13F21 nolu proje tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Portakal suyu tr_TR
dc.subject GC-FID tr_TR
dc.subject GC-MS tr_TR
dc.subject Serbest aroma tr_TR
dc.subject Bağlı aroma tr_TR
dc.subject Enzim tr_TR
dc.title Enzim uygulaması ve pastörizasyon işleminin kozan misket portakalından elde edilen meyve suyunun aroması üzerine etkileri tr_TR
dc.title.alternative Effects of enzyme treatment and pasteurisatıon process on aroma compounds of orange juice obtained from kozan misket variety tr_TR
dc.type project tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/mühendislik-mimarlık fakültesi/gıda mühendisliği bölümü/gıda mühendisliği anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 41253 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0003-0781-6814 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster