Mutfak çalışanlarında algılanan dışsal prestij ve işe adanmışlığın yenilik performansına etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Balkı, Selcen
dc.contributor.author İlhan, İbrahim
dc.date.accessioned 2020-03-06T11:59:53Z
dc.date.available 2020-03-06T11:59:53Z
dc.date.issued 2019-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/501
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı, konaklama işletmelerinde mutfak personelinin algılanan dışsal prestij ve işe adanmışlığına yönelik eğilimlerini ölçerek bu iki bağımsız değişkenin yenilik performansına etkisini belirlemektir. Bu çalışma ayrıca yenilik performansını artırmak isteyen konaklama işletmeleri yöneticilerine yol gösterici bir kaynak olmaktadır. Benzer şekilde, işletme sahiplerinin yenilik performansı çalışmalarına yön vermeleri açısından son derece önemli bir çalışma niteliği taşımasının yanı sıra, yenilik performansını etkileyen değişkenleri öğrenmelerinde bir yol gösterici kaynak olmaktadır. Algılanan dışsal prestij, işe adanmışlık ve yenilik performansının ölçülmesi için daha önceden geliştirilmiş ölçekler kullanılmıştır. Bu çalışmanın örneklemini Nevşehir ilinde faaliyet gösteren konaklama işletmeleri oluşturmaktadır. Araştırmanın anketleri, bu işletmeler de çalışan mutfak personellerine uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, algılanan dışsal prestij ile yenilik performansı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde, işe adanmışlık ve yenilik performansı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca algılanan dışsal prestij ve işe adanmışlığın birlikte yenilik performansı üzerinde pozitif yönlü bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışmada son olarak, araştırmanın birtakım kısıtları olduğu belirtilmiş ve gelecek araştırmalar için bazı öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Algılanan Dışsal Prestij, İşe Adanmışlık, Yenilik Performansı ve Konaklama İşletmeleri tr_TR
dc.description.abstract The aim of this study is to determine the effect of these two independent variables on innovation performance by measuring the tendency of kitchen staff to perceived external prestige and job engagement in accommodation enterprises. This study also provides a guide for the managers of the accommodation enterprises who want to improve their innovation performance. Likewise, this study is a guiding source in learning the variables affecting innovation performance, in addition to the fact that the business owners have a great importance in terms of their innovation performance. Previously developed scales were used to measure the perceived external prestige, job engagement and innovation performance. The sample of this study consists of accommodation businesses operating in Nevşehir. The questionnaires of the research were applied to the kitchen staff in these businesses. As a result of the analyzes, a positive correlation was found between the perceived external prestige and innovation performance. Similarly, there is a positive relationship between the job engagement and innovation performance. In addition, it was determined that the perceived external prestige and job engagement together to have a positive impact on innovation performance. Finally, it is stated that the research has some limitations and presented some suggestions for future research. Keywords: Perceived External Prestige, Job Engagement, Innovation Performance and Accommodation Enterprises tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Algılanan Dışsal Prestij tr_TR
dc.subject İşe Adanmışlık tr_TR
dc.subject Yenilik Performansı ve Konaklama İşletmeleri tr_TR
dc.subject Perceived External Prestige tr_TR
dc.subject Job Engagement tr_TR
dc.subject Innovation Performance and Accommodation Enterprises tr_TR
dc.title Mutfak çalışanlarında algılanan dışsal prestij ve işe adanmışlığın yenilik performansına etkisi tr_TR
dc.title.alternative The effects of perceived external prestige and job engagement on innovation performance in kitchen workers tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 33545 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster