Enzim uygulaması ve pastörizasyon işleminin kozan misket portakalından elde edilen meyve suyunun aroma ve aroma aktif bileşikleri üzerine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Erdoğan, Mehmet
dc.contributor.author Şen, Kemal
dc.date.accessioned 2020-02-19T13:50:13Z
dc.date.available 2020-02-19T13:50:13Z
dc.date.issued 2019-08
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/479
dc.description.abstract Bu çalışmada, aroma artırıcı özelliği olan ve β-glikozidaz içeren ticari AR-2000 enzimi ve pastörizasyon işlemi uygulamasının Kozan Misket portakalından elde edilen meyve suyunun aroma ve aroma aktif bileşikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Serbest aroma maddelerinin ekstraksiyonu sıvı-sıvı, bağlı aroma maddelerinin ekstraksiyonu ise katı faz ekstraksiyon yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Portakal suyundaki aroma maddelerinin miktarlarının hesaplanmasında ve tanımlanmasında GC-FID ve GC-MS teknikleri kullanılmış, aroma aktif bileşiklerin tanımlamaları ise GC-O ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, ısıl işlem uygulanmamış kontrol örneğinde 97 adet, ısıl işlem uygulanmış kontrol örneğinde 99 adet, ısıl işlem uygulanmamış enzimli örnekte 99 adet, ısıl işlem ve enzim uygulanmış örnekte 101 adet serbest aroma bileşiği tanımlanmıştır. Tüm örneklerde 19 adet bağlı aroma bileşiği tespit edilmiştir. Portakal suyu örneklerinde toplamda 49 farklı aroma aktif bileşik tespit edilimiş ve bunların büyük kısmı terpen ve terpenol bileşikleri oluşturmuştur. Aroma aktif bileşiklerin tanımlanan bileşikler dikkate alındığında, ısıl işlem uygulamasının bazı olumlu etkilerinin olmasının yanı sıra, bir takım olumsuz, istenmeyen kokuların da oluşumuna neden olduğu belirlenmiştir. Ticari enzim uygulamasının ise aroma aktif bileşikler üzerinde olumlu bir etki göstermiştir. tr_TR
dc.description.abstract In this study, the effects of commercial AR-2000 contained β-glycosidase enzyme and pasteurization processing on the aroma and aroma active compounds of orange juice obtained from Kozan Misket were investigated. Extraction of free aroma compounds was carried out by liquid-liquid extraction method, while extraction of bound aroma compounds was performed by solid phase extraction method. GC-FID and GC-MS techniques were used in the calculation and identification of the aroma compounds in orange juice, and the identification of the aroma active compounds was performed by GC-O. As a result of the analyzes, 97 free aroma compounds were identified in the control sample without heat treatment, 99 in the control sample with heat treatment, 99 in the non-heat treated enzyme sample and 101 in the heat treated enzyme sample. 19 bound aroma compounds were detected in all samples. A total of 49 different aroma-active compounds were identified in the orange juice samples, most of which formed terpene and terpene compounds. When the aroma active compounds are taken into consideration, it has been found that heat treatment has some positive effects as well as some negative, unwanted odors. Commercial enzyme application showed a positive effect on the aroma active compounds. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Portakal suyu tr_TR
dc.subject Pastörizasyon tr_TR
dc.subject β-glikozidaz tr_TR
dc.subject Aroma bileşikleri tr_TR
dc.subject Aroma aktif bileşikler tr_TR
dc.subject Orange juice tr_TR
dc.subject Pastorization tr_TR
dc.subject β-glycosidase tr_TR
dc.subject Aroma Compounds tr_TR
dc.subject Aroma active compounds tr_TR
dc.title Enzim uygulaması ve pastörizasyon işleminin kozan misket portakalından elde edilen meyve suyunun aroma ve aroma aktif bileşikleri üzerine etkileri tr_TR
dc.title.alternative The effects of enzyme application and pastorization on aroma and aroma active compounds of fruit juice obtained from kozan misket orange tr_TR
dc.type masterThesis tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 41253 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster