Niğde İlinde Islah Çalışmaları Yapılan Bazı Renkli Patates Klonlarının Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Feyza, KIROĞLU ZORLUGENÇ
dc.contributor.author Havva Aybüke, GÜVEN
dc.date.accessioned 2021-08-20T19:49:53Z
dc.date.available 2021-08-20T19:49:53Z
dc.date.issued 2020-08
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/4080
dc.description.abstract Patates (Solanum tuberosum L.), çeşitli iklim bölgelerine kolaylıkla uyum sağlayabilen ve dünyanın hemen her yerinde tarımı yapılabilen bir bitkidir. Dünyada, üretim miktarı açısından buğday, mısır ve çeltikten sonra patates gelmektedir. İçerdiği karbonhidrat, protein, mineral maddeler, vitaminler ve antioksidan maddelerle insan beslenmesinde önemli bir yeri vardır. Haşlanarak, kızartılarak veya yemekler içinde kullanılabildiği gibi gıda sanayisinde de dondurulmuş parmak patates, cips, püre ve konserve gibi çeşitli ürünlere işlenmektedir. Ayrıca patates nişastası, unu ve endüstriyel alkol üretiminde hammadde olarak kullanılmaktadır. Patates yumrularının kabuk rengi açık sarı, sarı, kahverengi, mor, kırmızı veya mavi olabilmektedir. Et rengi ise beyaz, kirli beyaz, açık sarı, sarı ve koyu sarı olabildiği gibi kırmızı, mavi, pembe ve mor renkli olan patates çeşitleri de bulunmaktadır. Beyaz ve sarı patates çeşitlerine göre daha fazla antioksidan özellik gösteren bileşikleri içermeleri ve daha uzun süre depolanabilmeleri nedeniyle renkli patates çeşitlerine duyulan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Bu projede, Niğde ilinde ıslah çalışmaları devam eden bazı renkli patates klonlarının kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Elde edilecek verilerin, ıslah çalışmalarına katkı sunacağı ve literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. tr_TR
dc.description.sponsorship NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Renkli Patates tr_TR
dc.subject Kalite tr_TR
dc.subject Antioksidan Aktivite tr_TR
dc.subject Antosiyanin tr_TR
dc.title Niğde İlinde Islah Çalışmaları Yapılan Bazı Renkli Patates Klonlarının Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi tr_TR
dc.title.alternative Determination of Quality Characteristics of Some Colored Potato Clones Which Improved in Niğde Province tr_TR
dc.type project tr_TR
dc.contributor.department NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Dosyalar Boyut Biçim Göster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster