Abstract:
Vejetaryen beslenme mutfak gelişim ve değişimleri içerisinde kendine oldukça büyük bir yeredinmiştir. Ortaya çıktığı günden bu güne kadar bu beslenme tarzını seçenlerin sayısı hızlaartmıştır. Bu nedenle insanlar seyahatlerine giderken beslenme yöntemlerini karşılayacakyerleri daha çok tercih etmektedirler. Yemek ve kültür kavramını birleştiren gastronomi, turizm pazarlamasında avantaj sağlayarak bu alanda turizm gelişmesine katkı sağlamıştır. Türkiye'ninsahip olduğu coğrafik ve iklimsel çeşitlilikle birlikte birçok kültüre ev sahipliği yapmasısonucunda kültürel etkileşim ile mutfak kültürü çeşitlilik kazanmıştır. Büyük bir gastronomideğerine sahip olan Türkiye'nin, bu değerlerinin tanıtımının yapılması ve sahip çıkılmasıgerekmektedir. Turizm sektörü her geçen gün gelişmekte ve turistlerin tatil yerlerinden beklentileri artmaktadır. Coğrafi konumu, ürün çeşitliliği, tarihsel süreç içinde ilişki kurulan
uygar
lıklar sayesinde yeme
-
içme geleneğine getirdiği yeni açılımlar Türk Mutfak kültüründekiçeşitliliğin belirleyici etkilerini özetliyor. Tarihi zenginliği ve coğrafi konumuyla ülkemizin enönemli yerleşim merkezlerinden biri olan Gaziantep, yemeklerinin çeşitliliği ile Türk Mutfakgeleneğini renklendiren özgün bir kültürel yapı ortaya koymaktadır. Gaziantep ili, bu bağlamdaköklü ve zengin mutfağıyla farklı beslenme şekillerini de içinde barındırması ve kaynakolmasıyla sahip olduğu bu potansiyeli akademik olarak gösterebilmek ve tanıtımına katkıda bulunabilmek amacıyla bu çalışmanın yapılması gerekli olduğu görülmüştür. Bu çalışmanıntemel amacı Gaziantep ilinin genel olarak bilinen et mutfağı karakterinin altında farklı ihtiyaç
veya tercihlere de cevap vereb
ileceği orijinal yemek tariflerine sahip bir alt yapısının olduğunukanıtlamak ve bölgesel mutfak kalkınmasına katkı sağlaması için de bu çeşitliliğindenfaydalanıla bilineceğini göstermektir.