Abstract:
1750’li yıllardan günümüze kadar mekanizasyon, elektrik ve bilgi teknolojileri olarak değişen ve gelişen sanayi devrimi; 2011’li yıllardan itibaren Endüstri 4.0 adı altında dördüncü kez değişime uğramaktadır. Turizm ve turizmin vazgeçilmez unsuru olan yiyecek-içecek sektörü, nasıl bundan önceki üç sanayi devrimine uyum sağlamışsa, Endüstri 4.0’a da uyum sağlaması kaçınılmaz görünmektedir. İlgili literatür incelendiğinde, Endüstri 4.0 turizm sektörü ve yiyecek-içecek sektörü konularının bir arada ele alındığı kısıtlı sayıda çalışmaya ulaşılabilmiştir. Ayrıca istatistiksel araştırmalara yönelik veri seti oluşturma zorluğundan dolayı, bu çalışma Endüstri 4.0 ile ilgili bir literatür incelenmesinden oluşmaktadır. Çalışmada, sanayi devrimlerinin tarihsel gelişimi, Endüstri 4.0’ın yapısı ve turizmde kullanımı ile Endüstri 4.0’ın yiyecek- içecek işletmelerine ve gıda üretimine yansımaları ele alınmaktadır.