Kiraz (Prunus avium L.) Türkiye’nin önemli ihraç ürünlerinden olup, aynı zamanda çabuk bozulabilir meyve türüdür. Daha çok taze
olarak sofralık tüketilen kiraz meyvesinin muhafaza süresini arttırmak ve kalite özelliklerini devam ettirmesi için farklı muhafaza
yöntemleri uygulanmaktadır.Bu yöntemlerden biride antimikrobiyal özelliklerinden de faydalanılabilecek olan uçucu yağlardır. Bu
araştırma ile Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen ve ihracatı yapılan kiraz çeşitleri olan 0900 Ziraat, Regina ve Sweetheart kiraz
çeşitlerinin depolama süresince fenolik bileşiklerin değişimi incelenmiştir. Bu çalışmada Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen kekik
ve adaçayının uçucu yağlarından olan karvakrol ve thujon kullanılmıştır. Bunlar gazlı beze emdirilerek ortama konulmuş ve
sodyum bikarbonat (%2) çözeltisine daldırılarak MAP (modifiye atmosfer paket)’te soğukta muhafaza edilerek 8 hafta süreyle
depolanmıştır.
Depolama süresi boyunca 15 günde bir olmak üzere kirazda bulunan önemli fenolik bileşiklerden olan klorojenik asit ve epikateşin
miktarları belirlenmiştir. 8 hafta depolama süresince bu bileşiklerdeki değişimler değerlendirilmiştir. Klorojenik asit ve epikateşin
fenolik bileşiklerin miktarı, 8 hafta depolama süresi boyunca tüm çeşitlerde yükseldiği belirlenmiştir. Klorojenik asit 0900 Ziraat
çeşidinde 30,30-65,60 mg/100g, Sweetheart çeşidi kirazlarda 33,27-58,30 mg/100g, Regina Çeşidinde ise 53,50-112,43 mg/100g.
olarak belirlenmiştir. Epikateşin miktarı ise; 0900 Ziraat çeşidinde 6,70-9,87 mg/100g, Sweatheart çeşidinde 6,60-10,50mg/100g,
Regina çeşidinde 6,87-10,97 mg/100g arasında tespit edilmiştir.
Sweet cherry (Prunus avium L.) is one of Turkey's major export products, but also the perishable fruit species. Different
preservation methods are applied to sweet cherry fruit, which is more likely to be consumed as fresh fruit, in order to increase
conversation time and maintain the quality characteristics. One of the these methods are coating with essentail oils which also
utilized antimicrobial properties. In this research, 0900 Ziraat, Regina and Sweetheart cherry varieties are widely grown in Turkey
and exports change of phenolic compounds were investigated during storage. In this study, one of the widely grown thyme and
sage essential oils (carvacrol and thujone) were used, carvacrol and thujone. It was placed in a gauze impregnated media and sodium
bicarbonate (2%) was immersed MAP (modified atmosphere packaging) te be kept cold were stored for 8 weeks
Storage time during the amounts of chlorogenic acid and epicatechin is one of the major phenolic compounds were determined
every 15 days. The variance of these compounds were evaluated for 8 weeks storage. During the 8 weeks of storage epicatechin and
chlorogenic acid were determined to be increased in all varieties. Chlorogenic acid was determined from 30.30 to 65.60 mg /100g
for 0900 Ziraat, from 33.27 to 58.30 mg / 100g for Sweetheart, while from 53.50 to 112.43 mg / 100g for Regina variety.
Epicatechin was determined 0900 Ziraat variety 6.70 to 9.87 mg / 100g in the kinds Sweatheart 6,60-10,50mg / 100g, Regina
cultivar 6,87-10-97 mg / 100g in was determined.