Abstract:
Pestisitler, “tarımsal ürünlerin üretim, tüketim ve depolanmaları sırasında; onların besin değerini bozan, onlara zarar veren ya da onları tamamen tahrip eden hastalık, zararlı ve yabancı otları kontrol altına almak için kullanılan, insan yapımı ya da bitkilerde doğal olarak bulunan kimyasal maddeler” olarak tanımlanmaktadır. Bu proje kapsamında Nevşehir ilinde faaliyet gösteren yerel satıcılardan hıyar, patlıcan ve kabak satın alınacaktır. Sebzelerde pestiisit kalıntı varlığı tespit edilecektir. Akabinde pestisit kalıntısı var ise pestisitler yıkama ile uzaklaştırılmaya çalışılacaktır. Ardından tekrar pestisit analizi yapılarak kitlenin pestisit yükü belirlenecektir. Sonraki aşamada ürünler konsantrasyonu önceden ayarlanış olan pestisit çözeltilerine daldırılacaktır. Ürünlerin pestisit yükleri tekrar belirlenecektir. Pestisit yükleri belirlenen örnekler ozonlu su ile farklı süreler de muamaleye tabi tutulacaktır. Örneklerde tekrar pestisit analizi gerçekleştirilecektir. Ozonlama işlemi sırasında titrimetrik metotla ozon seviyeleri kontrol edilecektir. Bu çalışma ile ülkemizde zaman zaman hem ihracatta hemde iç tüketimde sorun olan pestisit problemine çözüm bulmak amaçlanmıştır.