dc.contributor.author |
Aytekin, Gülbin |
|
dc.contributor.author |
İlhan, İbrahim |
|
dc.date.accessioned |
2020-11-26T06:46:27Z |
|
dc.date.available |
2020-11-26T06:46:27Z |
|
dc.date.issued |
2011-07-01 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/890 |
|
dc.description.abstract |
Gün geçtikçe değişen ve gelişen rekabet ortamında işletmeler ayakta kalabilmek ve başarılı olabilmek için yeni yönetim teknikleri aramak durumundadırlar. Dış kaynaklardan yararlanma (DKY) işletmelerin son yıllarda çok sık başvurduları çağdaş yönetim tekniklerinden birisidir. İşletmenin en iyi yaptığı işe odaklanarak, stratejik önem taşımayan faaliyetleri işletme dışından satın almasına dayalı DKY, turizm de dahil olmak üzere pek çok sektörde uygulama alanı bulmaktadır.Bu çalışmanın amacı, dış kaynaklardan yaralanma ile ilgili Nevşehir ilinde faaliyet gösteren otel işletmelerinde DKY uygulamaların mevcut durumunu İncelemektir. Araştırma sonucunda Nevşehir ilindeki otellerin yarsından fazlasının DKY uyguladığı, ilaçlama ve çamaşırhane hizmetlerinin en çok DKY uygulanan alanlar olduğu, işletmelerin ağırlıklı olarak maliyet avantajından dolayı DKY stratejisini benimsediği, otellerin durumdan memnuniyetleri sebebiyle gelecekte tekrar DKY eğiliminde oldukları tespit edilmiştir. Bununla birlikte işletmeler için DKY'nin faydaları, sorunları ile işletmelerin tedarikçi seçimi ve sözleşme durumları ortaya konmuştur. Nevşehir'deki otel işletmelerinde işletmenin DKY uygulama durumunun ve hizmet kalitesinin otelin oda sayısına göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Son olarak bu çalışmanın bazı kısıtları olduğu belirtilmiş ve gelecekte araştırmacılara bazı çalışma konuları önerilmiştir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
In changing and evolving competitive environment, businesses are obliged to look for new ways to endure and to be successful. Outsourcing- a term that refers to a business? buying goods and services from other firms in order to focus more on the work that it is successful in- is one of modern management techniques that businesses are employing more frequently in recent years. It is implemented in a wide range of areas including tourism industry.This goal of this study is to examine the current status of outsourcing applications within the scope of the hotels in the province of Nevşehir. According to findings of the research, it is found that in the province of Nevşehir, more than half of the hotels have been applying outsourcing , that the most common services subjected to be outsourced is laundry and disinfection services, that the main reason in the hotels? preference of outsourcing is low prices that it offers as an advantage, and that the hotels tend to continue outsourcing as a result of their satisfaction. In addition, it is found out what the advantages and disadvantages of outsourcing for the businesses are, what criteria hotels specify while they select the suppliers, and what criteria hotels determine while negotiating with the supplier. Morever, it is found that the hotels?s preference of outsourcing and its service quality change in accordance with the number of the rooms the hotel has.Finally it is stated that this study has some restrictions and some new study areas are suggested for the future researchers. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Rekabet |
tr_TR |
dc.subject |
Nevşehir |
tr_TR |
dc.subject |
Dış kaynaklar |
tr_TR |
dc.subject |
Otel |
tr_TR |
dc.subject |
Competition |
tr_TR |
dc.subject |
External sources |
tr_TR |
dc.subject |
Hotel |
tr_TR |
dc.title |
Otel işletmelerinde dış kaynaklardan yararlanma: Nevşehir ili örneği |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Outsourcing in hotel managements: A case of Nevşehir |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/Turizm Fakültesi/Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü/Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
33545 |
tr_TR |