dc.contributor.author |
Karataş, Merve |
|
dc.contributor.author |
Aydın, Şule |
|
dc.date.accessioned |
2024-09-18T13:23:57Z |
|
dc.date.available |
2024-09-18T13:23:57Z |
|
dc.date.issued |
2023-06-01 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/8717 |
|
dc.description.abstract |
Gastronomi turizmine olan ilgi her geçen yıl artmakla birlikte turizm sektöründe çeşitlilik açısından vazgeçilmez unsurlar arasında yerini almıştır. İlk çağlarda insanların yalnızca fizyolojik ihtiyaçları olarak adlandırılan yeme içme ihtiyacı, günümüzde insanların yediklerinden ve içtiklerinden keyif almak istedikleri ve hatta bunun için katılmak istedikleri turizm çeşidi arasına girmiştir. Gastronomi turizmine olan ilginin artış göstermeye başlamasıyla beraber bölge yöneticileri harekete geçerek rekabet avantajı sağlamak ve özellikle deniz-kum-güneş turizminden yoksun olan bölgelerde farklı turizm çeşitlerini ön plana taşımak istemişlerdir ve bu turizm çeşitlerinden bir tanesi de gastronomi turizmidir. Bir bölgede gastronomi turizminin gelişim göstermesi için yalnızda bölgede var olan ürün yeterli değildir. Bu noktada bölgenin gastronomi turizminin gelişimi için paydaşlara büyük görevler düştüğü söylenebilir. Bundan dolayı bu çalışmada Kapadokya Bölgesi'nde turistik ürün çeşitliliği açısından gastronomi turizmi araştırılarak, konuyla ilgili paydaş görüşleri alınmıştır. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Katılımcılara 8 adet soru yöneltilmiş olup, verilerin analizinde ise nitel veri analizi yöntemlerinden betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; Kapadokya Bölgesi'nde turistik ürün çeşitliliği açısından gastronomi turizminin yeterince gelişme göstermediği saptanmıştır. Gastronomi ile ilgili bölgede çeşitli fuarların, festivallerin gerçekleştirilmesi gerektiği ve gastronomi paydaşlarının birlikte hareket etmeleri gerektiği belirtilmiştir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
The interest in gastronomic tourism is increasing every year. In addition, gastronomic tourism has taken its place among the indispensable elements in terms of diversity in the tourism sector. The need for food and drink, which was called only the physiological needs of people in the early ages, has become one of the types of tourism that people want to enjoy from what they eat and drink and even want to participate for this. As the interest in gastronomic tourism started to increase, the regional managers took action and wanted to provide a competitive advantage and to bring different types of tourism to the forefront, especially in regions lacking sea-sand-sun tourism. One of these types of tourism is gastronomic tourism. For the development of gastronomic tourism in a region, only the product available in the region is not sufficient. At this point, it can be said that stakeholders have great duties for the development of gastronomic tourism in the region. Therefore, in this study, gastronomy tourism was researched in terms of touristic product diversity in the Cappadocia Region and stakeholder opinions on the subject were taken. A structured interview form was used as a data collection method in the study. Eight questions were asked to the participants and the descriptive analysis method, one of the qualitative data analysis methods was used in the analysis of the data. According to the findings obtained from the research, it has been determined that gastronomy tourism has not developed enough in terms of touristic product diversity in the Cappadocia Region. It has been stated that various fairs and festivals should be held in the region related to gastronomy and that gastronomy stakeholders should act together. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Turistik ürün çeşitlendirmesi |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomi |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomi trizmi |
tr_TR |
dc.subject |
Kapadokya |
tr_TR |
dc.subject |
Tourist product diversification |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomy |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomy tourism |
tr_TR |
dc.subject |
Cappadocia |
tr_TR |
dc.title |
Turistik ürün çeşitlendirmesi açısından gastronomi turizminin geliştirilmesine yönelik bir araştırma: Kapadokya örneği |
tr_TR |
dc.title.alternative |
A research on the development of gastronomy tourism in terms of touristic product diversity: Cappadocia case |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/turizm işletmeciliği bölümü/turizm işletmeciliği anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
59459 |
tr_TR |