Bu çalışmada, çeşitli gıda ürünlerinde kullanılan brilliant blue boyar maddesinin manyetik nanopartikül kullanılarak zenginleştirilmesi ve UV-Vis spektrofotometre ile tayini gerçekleştirilmiştir. Model çözeltiye 20 μg brilliant blue ve 200 mg manyetik nanopartikül eklenerek vorteks ile karıştırılmış ve mıknatıs yardımıyla çözelti ve katı faz ayrıldıktan sonra adsorbe olan brilliant blue 7000 μL etil alkol ve 3000 μL 1 M HCl karışımı ile elüe edildikten sonra UV-Vis Spektrofotometre ile 630 nanometrede absorbans ölçümü yapılmıştır. Yöntemin optimizasyonu için manyetik nanopartikül miktarı, HCl derişimi, elüent hacmi, örnek hacmi, farklı boyaların girişim etkisi, farklı iyon etkisi, vorteks karıştırma süresi gibi parametreler araştırılmıştır. Brilliant blue için geri kazanma değeri %95' ten yüksek çıkmış, kör çözeltiler kullanılarak yapılan çalımada gözlenebilme sınırı 0,09 μg/L olarak bulunmuştur. Yöntemin doğruluğunu test etmek için brilliant blue boyar maddesi içeren örneklere analit eklemesi yapılarak yöntem uygulanmış ve kantitatif sonuçlar elde edilmiştir. Yöntem brilliant blue içeren çeşitli içecek ve şekerleme örneklerine uygulanmıştır.
In this study, the preconcentration of the brilliant blue dye used in various food products using magnetic nanoparticles and its determination by UV-Vis spectrophotometer were carried out. 20 μg brilliant blue and 200 mg magnetic nanoparticles were added to the model solution and mixed by vortex. After separating the solution and the solid phase with the help of a magnet, the adsorbed brilliant blue was eluted with a mixture of 7000 μL ethyl alcohol and 3000 μL 1 M HCl acid, and then absorbance was measured at 630 nanometers with a UV-Vis Spectrophotometer. For the optimization of the method, parameters such as magnetic nanoparticle amount, HCl concentration, eluent volume, sample volume, interference effect of different dyes, different ion effect, vortex mixing time were investigated. The recovery % for brilliant blue was found to be higher than 95%, and the detection limit was found to be 0.09 μg/L in the study using blank solutions. In order to test the accuracy of the method, the method was applied by adding the analyte to the samples containing brilliant blue dyes and quantitative results were obtained. The method was applied to various beverage and confectionery samples containing brilliant blue.