Çoklu görev ve kariyer uyum yeteneklerinin pişirme yetkinlikleri üzerindeki etkisi: Aşçılık eğitimi alan öğrenciler üzerine bir araştırma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Pala, Kenan
dc.contributor.author İlhan, İbrahim
dc.date.accessioned 2023-08-21T07:57:51Z
dc.date.available 2023-08-21T07:57:51Z
dc.date.issued 2023-06-30
dc.identifier.citation Pala, Kenan ve İbrahim İlhan (2023), Çoklu Görev ve Kariyer Uyum Yeteneklerinin Pişirme Yetkinlikleri Üzerindeki Etkisi: Aşçılık Eğitimi Alan Öğrenciler Üzerine Bir Araştırma (The Effect of Multitasking and Career Adaptability on Cooking Skills: A Study on Culinary Students), Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 11 (2), 1491-1515. tr_TR
dc.identifier.issn 2147 – 8775
dc.identifier.uri https://jotags.net/index.php/jotags/article/view/1663
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/8262
dc.description.abstract Aşçılık eğitimi alan ön lisans ve lisans öğrencilerinin temel mutfak beceri ve yetilerini ifade eden pişirme yetkinliklerine çoklu görev ve kariyer uyum yeteneklerinin etkisinin araştırılması bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda ilgili literatürde daha önce yapılmış olan çalışmalarda güvenirliliği ve geçerliliği test edilmiş ölçekler derlenerek anket formu oluşturulmuştur. Oluşturulan anket formu basit tesadüfî örnekleme yöntemi kullanılarak mevcut eğitim-öğretim yılında aktif olarak yükseköğretim kurumlarında aşçılık eğitimi alan 482 ön lisans ve lisans öğrencisine online olarak uygulanmıştır. Hipotezler, Kısmi En Küçük Kareler-Yapısal Eşitlik Modellemesi (KEKK YEM) ile test edilmiştir. Hem ölçüm (dış) model hem de yapısal (iç) model kullanılarak veriler iki aşamada incelenmiştir. Gerçekleştirilen analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre, çoklu görevin ve kariyer uyum yeteneği olarak kaygının pişirme yetkinlikleri üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Kariyer uyum yetenekleri olarak kontrol, merak ve güven düzeylerinin öğrencilerin pişirme yetkinlikleri üzerinde etkisi saptanamamıştır. tr_TR
dc.description.abstract The main purpose of this study is to investigate the effects of multi-tasking and career adaptability on the cooking competencies of associate and undergraduate students who will form the workforce of the sector in the coming years. In this direction, the scales whose reliability and validity were tested in previous studies in the relevant literature were compiled in accordance with the purpose and a questionnaire form was created. The created questionnaire was applied online to 482 associate degree and undergraduate students’ actively studying culinary education in higher education institutions in the current academic year using simple random sampling method. The hypotheses were tested with Partial Least Squares Structural Equatıon Modeling (PLS-SEM). Data were analyzed in two stages, using both the measurement (external) model and the structural (internal) model. According to the findings obtained as a result of the analyzes carried out, it was determined that multitasking and concern as career adaptability had a positive and significant effect on cooking skills. As career adaptability abilities, the effects of control, curiosity and confidence levels on students' cooking skills were not determined. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Journal of Tourism and Gastronomy Studies tr_TR
dc.relation.isversionof 10.21325/jotags.2023.1253 tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Çoklu görev tr_TR
dc.subject Kariyer uyum yetenekleri tr_TR
dc.subject Pişirme yetkinlikleri tr_TR
dc.subject Aşçılık eğitimi tr_TR
dc.subject Multitasking tr_TR
dc.subject Career adapt-abilities tr_TR
dc.subject Cooking skills tr_TR
dc.subject Culinary education tr_TR
dc.title Çoklu görev ve kariyer uyum yeteneklerinin pişirme yetkinlikleri üzerindeki etkisi: Aşçılık eğitimi alan öğrenciler üzerine bir araştırma tr_TR
dc.title.alternative The effect of multitasking and career adaptability on cooking skills: A study on culinary students tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Journal of Tourism and Gastronomy Studies tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/turizm fakültesi/gastronomi ve mutfak sanatları bölümü/gastronomi ve mutfak sanatları anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 222125 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0003-4903-1433 tr_TR
dc.contributor.authorID 33545 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-6614-9356 tr_TR
dc.identifier.volume 11 tr_TR
dc.identifier.issue 2 tr_TR
dc.identifier.startpage 1491 tr_TR
dc.identifier.endpage 1515 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster