Nevşehir ili süt toplama merkezlerindeki çiğ sütün mikrobiyal kalite yönünden incelenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Tekin, Serkan
dc.contributor.author Leblebici, Zeliha
dc.date.accessioned 2022-09-13T13:43:19Z
dc.date.available 2022-09-13T13:43:19Z
dc.date.issued 2022-06-13
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/7535
dc.description.abstract In this study, it is aimed to investigate the basic microbial criteria (aerobic colony count, somatic cell count) in raw milk samples taken from milk collection units in Nevşehir Province and to evaluate the raw milk in term of microbial quality. Mean values of somatic cell count was found 451.974 ± 40.1 cell/ml and mean values of aerobic colony count was found 8 ± 0,17 log kob/ml in January-December 2021. As a result of somatic cell count analyzes; only 21% of the samples did not exceed the limits of Turkish Food Codex. As a result of aerobic colony count analyzes; all of the samples exceeded the limits of Turkish Food Codex. tr_TR
dc.description.abstract Bu çalışmada, Nevşehir ilinde faaliyet gösteren süt toplama merkezlerinden alınan çiğ süt örneklerinde temel mikrobiyolojik kriterlerin (aerobik koloni sayımı, somatik hücre sayımı) araştırılması ve süt toplama merkezlerindeki çiğ sütün mikrobiyal kalite yönünden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın yapıldığı 2021 yılı Ocak-Aralık ayları arasında 84 adet çiğ süt örneğinde yapılan analizlerde somatik hücre sayısı ortalama 451.974 ± 40.1 hücre/ml; 168 adet çiğ süt örneğinde yapılan analizlerde aerobik koloni sayısı ise ortalama 8 ± 0,17 log kob/ml bulunmuştur. Gerçekleştirdiğimiz somatik hücre sayımı analizleri neticesinde; alınan numunelerin sadece % 21’inin Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olduğu görülürken; aerobik koloni sayımı analizleri neticesinde numune alınan çiğ süt örneklerinin tamamının Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmadığı belirlenmiştir. tr_TR
dc.description.sponsorship Bu çalışma Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi ABAP20F42 ve GAP20F1 nolu projeleri tarafından destek almıştır. NEÜ BAP birimine desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.relation.isversionof 10.17100/nevbiltek.1119510 tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Çiğ süt tr_TR
dc.subject Mikrobiyal kalite tr_TR
dc.subject Somatik hücre sayısı tr_TR
dc.subject Aerobik koloni sayısı tr_TR
dc.subject Raw milk tr_TR
dc.subject Microbial quality tr_TR
dc.subject Somatic cell count tr_TR
dc.subject Aerobic colony count tr_TR
dc.title Nevşehir ili süt toplama merkezlerindeki çiğ sütün mikrobiyal kalite yönünden incelenmesi tr_TR
dc.title.alternative Investigation of raw milk in terms of microbial quality at milk collection units in Nevşehir province tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/fen-edebiyat fakültesi/moleküler biyoloji ve genetik bölümü/moleküler biyoloji ve genetik anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-6127-3809 tr_TR
dc.contributor.authorID 115966 tr_TR
dc.identifier.volume 11 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 28 tr_TR
dc.identifier.endpage 36 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster