dc.contributor.author |
Tekin, Serkan |
|
dc.contributor.author |
Leblebici, Zeliha |
|
dc.date.accessioned |
2022-09-13T13:43:19Z |
|
dc.date.available |
2022-09-13T13:43:19Z |
|
dc.date.issued |
2022-06-13 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/7535 |
|
dc.description.abstract |
In this study, it is aimed to investigate the basic microbial criteria (aerobic colony count, somatic cell count) in raw milk
samples taken from milk collection units in Nevşehir Province and to evaluate the raw milk in term of microbial quality.
Mean values of somatic cell count was found 451.974 ± 40.1 cell/ml and mean values of aerobic colony count was found
8 ± 0,17 log kob/ml in January-December 2021. As a result of somatic cell count analyzes; only 21% of the samples did
not exceed the limits of Turkish Food Codex. As a result of aerobic colony count analyzes; all of the samples exceeded
the limits of Turkish Food Codex. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Bu çalışmada, Nevşehir ilinde faaliyet gösteren süt toplama merkezlerinden alınan çiğ süt örneklerinde temel
mikrobiyolojik kriterlerin (aerobik koloni sayımı, somatik hücre sayımı) araştırılması ve süt toplama merkezlerindeki çiğ
sütün mikrobiyal kalite yönünden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın yapıldığı 2021 yılı Ocak-Aralık ayları
arasında 84 adet çiğ süt örneğinde yapılan analizlerde somatik hücre sayısı ortalama 451.974 ± 40.1 hücre/ml; 168 adet
çiğ süt örneğinde yapılan analizlerde aerobik koloni sayısı ise ortalama 8 ± 0,17 log kob/ml bulunmuştur.
Gerçekleştirdiğimiz somatik hücre sayımı analizleri neticesinde; alınan numunelerin sadece % 21’inin Türk Gıda
Kodeksi’ne uygun olduğu görülürken; aerobik koloni sayımı analizleri neticesinde numune alınan çiğ süt örneklerinin
tamamının Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmadığı belirlenmiştir. |
tr_TR |
dc.description.sponsorship |
Bu çalışma Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi ABAP20F42 ve GAP20F1 nolu projeleri tarafından destek almıştır. NEÜ BAP birimine desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.relation.isversionof |
10.17100/nevbiltek.1119510 |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Çiğ süt |
tr_TR |
dc.subject |
Mikrobiyal kalite |
tr_TR |
dc.subject |
Somatik hücre sayısı |
tr_TR |
dc.subject |
Aerobik koloni sayısı |
tr_TR |
dc.subject |
Raw milk |
tr_TR |
dc.subject |
Microbial quality |
tr_TR |
dc.subject |
Somatic cell count |
tr_TR |
dc.subject |
Aerobic colony count |
tr_TR |
dc.title |
Nevşehir ili süt toplama merkezlerindeki çiğ sütün mikrobiyal kalite yönünden incelenmesi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Investigation of raw milk in terms of microbial quality at milk collection units in Nevşehir province |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/fen-edebiyat fakültesi/moleküler biyoloji ve genetik bölümü/moleküler biyoloji ve genetik anabilim dalı |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-6127-3809 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
115966 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
11 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
1 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
28 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
36 |
tr_TR |